I Andorra va arribar a Forocoches

El Principat protagonitza un debat a la polèmica web arran de la pregunta d’un usuari: com reaccionaria la comunitat internacional si Espanya i França l’ocupessin i se’l repartissin La discussió no arriba a una conclusió clara, tot i que acaben rebent els youtubers instal•lats al país i Boris, el rus que als anys 30 va intentar proclamar-se rei

El seu nom és Forocoches, però des del primer moment, i potser aquesta és una de les claus del seu polèmic èxit, els seus usuaris han pogut obrir debats de gairebé qualsevol tema. I, aquesta setmana, li ha tocat el torn a Andorra. En un exercici de política ficció, un dels internautes va voler recopilar opinions sobre què passaria a nivell internacional en el cas que Espanya i França decidissin que han d’ocupar-se i repartir-se el Principat.

Tot sigui dit, l’usuari iniciador del debat ja avisa que seria “un cas hipotètic”, però no es pot negar que la iniciativa té cert èxit, ja que són uns quants membres de la web els qui entren a dir la seva. Per exemple, un tal Sr.Simith es pregunta “per què volem Andorra” i indica que “si ens la quedéssim, passarien a sotmetre’s a les lleis ejpanyoles [Sí, amb j i ny], amb la qual cosa deixarien de ser paradís fiscal”. Queda clar que no ha seguit gaire els avenços fets els darrers anys per fugir d’aquesta condició.

Un altre usuari, Kikosf, no sembla estar gaire preocupat per si això suposaria o no gaire rebombori. Ara bé, exigeix que “França es quedi amb els youtubers”. En una línia similar s’expressa Zallax: “I deixar que tornin tots els que han marxat? Deixa’ls allà plegats”.

Alguns dels participants en el debat digital sí que demostren saber alguna cosa del Principat tot i que no acaben d’estar del tot encertats, com ara Mataduendes, que recorda que “Andorra tècnicament es un país repartit”, ja que “el coprincipat es reparteix entre el bisbe d’Urgell i el president de França” i remarca que “fins i tot Correos i La Poste estan allà tan feliços donant serveis de correus”.

Hi ha qui recórrer a la història. Concretament, a l’incident Boris. “Només et dic que Andorra durant un breu període de temps es va independitzar dels seus dos tutors. A França li va suar i Espanya va enviar uns quants guàrdies civils (set si no recordo malament) per arreglar el problema”, explica Formula 2.88. Qui complementa la informació és Faceplamic: “Va arribar un rus borratxo i es va proclamar rei. Va arribar la guàrdia civil i es va acabar el regnat”. Un tercer usuari posa en relleu, en parlar de Boris, que “crec que fins i tot els andorrans passaven d’ell”.

Pitt o vello respon a la pregunta inicial del tema. “Segurament hi hauria una mica de rebombori internacional i després no passaria res”, afirma. El debat serveix també per recordar L’Andorrà, la novel·la de Joaquin Abad, que es qualifica de “molt interessant”.

En definitiva, com a mínim un debat curiós. Cert que sense arguments d’excessiu pes i, sobretot, sense que els participants, per ara, hagin pogut treure una conclusió definitiva.

Comentaris

Trending