Les hores que Andorra va estar integrada a l’OIT

El Consell General ha d’incloure d’urgència una esmena tècnica a una llei que s’aprovava per evitar un error garrafal que donava per fet que el Principat és membre d’organitzacions internacionals on no està present

Durant unes hores, uns dies, mentre ha durat la tramitació del projecte de llei de creació del marc andorrà de qualificacions, Andorra ha estat membre de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). I ho ha estat a través d’una llei relacionada amb l’educació. Evidentment, es tractava d’una errada i s’ha hagut de córrer, entre cometes, a promoure des de Sindicatura una esmena tècnica per suprimir una frase i treure, de cop, Andorra d’allí on no està.

De fet, ja els agradaria a alguns formar part, almenys, de l’OIT. D’altres potser a l’OCDE. O a tots dos llocs. Ha estat la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela la qui ha alertat de la situació durant el debat que ha servit per aprovar el marc andorrà de qualificacions. De fet, la primera part de la sessió parlamentària d’aquest dijous, informe sobre el compliment dels objectius del Programa estadístic 2020 a banda, ha estat protagonitzada per textos sobre el món educatiu. I ha trobat amplis consensos. Unanimitats.

Però amb certa sornegueria, Vela s’ha referit a la relliscada de Govern, primer, i dels grups parlamentaris, després, de deixar passar en l’exposició de motius unes referències a la integració del Principat en organismes internacional. “Me n’assabento ara que estem a l’OIT”, ha afirmat somrient la parlamentària. I formalment, durant un temps, el text haurà estat aprovat, que no publicat. La publicació del text i la seva entrada en vigor ja serà amb la correcció feta. “Actualment, el desenvolupament de marcs nacionals de qualificacions, més enllà de l’ensenyament superior, ha esdevingut una tendència internacional important en la reforma de sistemes educatius i de formació nacionals. Diverses organitzacions internacionals, de les quals Andorra és membre, com l’Organització Internacional del Treball (OIT), l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, la Unesco, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i l’Organització de les Nacions Unides (ONU), insten els governs a dissenyar marcs nacionals de qualificacions”, deia originalment l’exposició de motius.

WhatsApp Image 2021 07 15 at 19.16.11
Les síndiques i el secretari general discutint la jugada amb Carles Enseñat i Susanna Vela. Toni Solanelles

Durant una de les pauses de la sessió s’ha aprofitat per analitzar la situació i la síndica general, Roser Suñé, ha anunciat posteriorment que es promourà una esmena tècnica per tal de suprimir abans de ser publicada la llei aquella frase que inclou la referència a l’OCDE i l’OIT. Evidentment Andorra no en forma part. Per ara no. I no serà pas a través d’una llei educativa la que s’aconseguirà l’accés a aquells organismes. Ara, potser seria la manera.

Perquè la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha recollit tota mena d’elogis i felicitacions. I les tres iniciatives que ha posat sobre la taula (projecte de llei de creació del marc andorrà de qualificacions; presa en consideració de la Proposició de llei de taxes de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d’Andorra; i examen i votació del projecte de llei de modificació́ de la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà) s’han aprovat i per unanimitat. I, un altre cop, amb felicitacions i elogis. Especialment del liberal Ferran Costa i, sobretot, de la consellera no adscrita Carine Montaner.

Comentaris

Trending