L’hora de protegir la neu

Les altes temperatures que s’esperen els pròxims dies obligaran les estacions a fer un treball extra de manteniment per conservar la qualitat de les pistes, però es confia que es pugui aconseguir aquest objectiu fins que torni el fred d’hivern

El temps dels pròxims dies serà força atípic. Sobretot pel que fa a les temperatures. La presència d’un anticicló que abasta bona part de la península Ibèrica no només deixarà unes jornades de domini absolut del sol. També provocarà una calor poc habitual per aquestes dates. I això pot repercutir en la qualitat de la neu dels dominis esquiables. Des de les estacions, però, s’ha assegurat que es treballarà al màxim per aconseguir que aquesta afectació sigui mínima.

La previsió s’ha complert i aquest dijous la temperatura ha estat força elevada. De fet, la isoterma, que marca la transformació de l’aigua en neu, queda molt alta: entre 3.700 i 3.900 metres segons el moment del dia. I aquesta situació ha d’allargar-se encara uns dies més, fins al dia 4. Això, s’ha de tenir en compte, en un moment àlgid de la temporada per a les estacions, amb una elevada afluència d’esquiadors.

La temperatura, també a muntanya, serà molt elevada com a mínim fins al 4 de gener i això en un moment de màxima afluència d’esquiadors

La situació, doncs, pot afectar la qualitat de la neu. Cal, doncs, tenir-ne cura per mantenir-la. Així ho ha explicat el director tècnic de Saetde i Secnoa, Philippe Borel, que recorda que enguany hi ha una quantitat acumulada molt important: 3,53 metres des de l’1 de novembre, dels quals 2,48 ja al desembre. I això és clau, ja que, amb la temperatura actual “ara no podem produir-ne de cultiu”.

Borel explica que hi ha tres factors a tenir en compte pel manteniment de la neu. El primer, el nombre d’usuaris. “Ara hi ha una afluència important d’esquiadors. Per tant, es mou molt i tenim feina per tornar-la a posar en condicions”, remarca. El segon, les condicions climàtiques. En aquest cas, apunta que “fa més mal la pluja que no la calor” i remarca que ajuda el fet que “aquests dies tenim poques hores de sol”. I el tercer, la tasca que es fa des de les estacions, ara mateix amb tots els equips al màxim. “Treballem aquests dies amb les pales i les erugues. La neu, com més es treballa, més es pot conservar i més vida li podem donar”, comenta.

El director tècnic de Saetde i Secnoa admet que l’actual situació meteorològica és força inhabitual. “Jo no recordo una situació així. Pluja al desembre sí que he vist, però aquestes temperatures no”, reconeix. I, malgrat això, es mostra convençut que “amb molta feina” es podrà “mantenir una bona qualitat”. Especialment “a les zones més altes i, per tant, més properes a la isoterma”.

Des de Vallnord Pal Arinsal també s’ha volgut donar un missatge de tranquil·litat. Fonts del domini massanenc han posat en relleu que no hi ha preocupació. S’entén que la neu de pistes, amb el manteniment habitual, es podrà conservar. S’assegura, de fet, que en anteriors temporades, cert que no pas al desembre, s’han viscut moments més complicats.

Etiquetes

Comentaris

Trending