Història protocol·lària al Consell General

L’exposició de la Proposició de llei ha portat a l’hemicicle fins als orígens de la paraula i l’àmbit, així com comentaris sobre la importància i el moment social per aprovar-la

“L’origen de la paraula protocol l’hem de cercar en el llatí, que al seu torn també prové d’una paraula del grec clàssic, que vol dir la primera fulla d’un manuscrit important”. Així començava l’exposició del cap de Govern, Xavier Espot, per tal de destacar la necessitat de la llei de Protocol i Cerimonial. Proposició que el Grup Parlamentari Socialdemòcrata i, fins i tot, la representant de la majoria, Mònica Bonell, han posat en cert dubte la importància que té en el moment social actual. Tot i això, s’ha aprovat per assentiment, amb l’abstenció del PS.

Espot s’ha remuntat a Babilònia, al segle divuit abans de Crist, per remarcar que ja es descrivia la cerimònia de coronació del rei, o l’ordre de precedència de les autoritats. També al segle sis abans de Crist, a l’antiga Grècia, de nou. Ha passat per l’Antic Egipte, Roma i, fins i tot, per l’Antic Testament de la Bíblia on, ha assegurat “també trobem constants referències sobre protocol”. De la història general, ha passat a la nacional, a l’aprovació de la Constitució, que “va comportar el desplegament d’un volum legislatiu molt important en diversos àmbits que fins aleshores no estaven regulats”. En aquell moment, però, ha indicat que “no es va concebre la necessitat de legislar al voltant del protocol i de les seves derivacions”.

Tota aquesta volta pels annals de la història per arribar a la conclusió de què és necessari legislar el protocol. Possiblement, no calia exemplificar des de tan enrere, i simplement anar fins a uns mesos d’antelació. Però, Espot ha fet tota una divulgació de coneixements i d’antecedents d’un protocol que, des de l’aprovació al Consell General, també es podrà establir a Andorra. La importància d’aquesta llei, per al cap de Govern, s’ha centrat en el creixement del país, i “l’enfortiment de les relacions bilaterals, més enllà de les relacions amb Espanya i França, que han comportat al llarg d’aquestes darreres dècades un augment de les visites oficials al nostre país, cosa que ha evidenciat la necessitat de posar negre sobre blanc”. Així, sense posar nom al moment clau que ho ha fet palès, Espot ha remarcat que és important saber quin ha de ser el protocol d’Estat.

Com de prioritària o no que era aquesta llei, ho han posat en dubte el PS i, també, Bonell. De fet, els socialdemòcrates s’han abstingut perquè, tal com ha indicat el seu president, no s’ha pogut treballar i s’han prioritzat altres temes. Bonell, per la seva banda, ha fet una exposició més detallada dels motius pels quals aquesta llei és, possiblement, la menys rellevant dels últims sis mesos. Això sí, ho ha fet remarcant que “no li hem de restar rellevància només perquè no es resolgui de manera directa i vinculant els neguits dels nostres ciutadans”. Neguits que ja havia exposat amb anterioritat, com la sostenibilitat de les pensions, les accions anunciades pel Govern, el conflicte d’Ucraïna. Malgrat tot, ha remarcat que “la tramitació de la llei de protocol i cerimonial no ha frenat ni perjudicat ni alentit cap dels textos legislatius, ho vam garantir, i així ha estat”.

Enllaçant amb la reflexió de Bonell, Espot ha remarcat que “no és una llei prioritària, però sí que és necessària en un estat de dret que ha de comptar amb un protocol oficial”. Així, ha procedit a relatar que la llei serà un “valuós instrument de consulta i d’utilitat per als professionals”. També per al bon funcionament de totes les institucions públiques del país. “El protocol és una ciència que s’ha de respectar, perquè, al cap i a la fi, el seu objectiu és el respecte de les persones i els àmbits socials”, ha finalitzat el cap de Govern.

 

Comentaris

Trending