La guerra de les ‘wild cards’

Després de dies de polèmica no amagada entre Comitè Olímpic i Federació de Natació pel refús a validar que l’ens pugui aprofitar les dues invitacions disponibles pels Jocs de Tòquio, la ministra Riva ha hagut de demanar-los que “vagin de la mà” i que “es valori” la demanda

Si el coronavirus no ho evita, aquest estiu, ara sí, s’han de celebrar els Jocs Olímpics de Tòquio. La gran cita esportiva mundial també comptarà amb presència andorrana. Per ara, hi ha garantida la presència de la palista Mònica Dòria. Altres modalitats també aspiren a poder enviar alguns representants. En aquest la polèmica ha esclatat entre la Federació de Natació (FAN) i Comitè Olímpic Andorrà (COA) per l’ús que s’ha de fer de les invitacions -les ‘wild cards’- disponibles per a aquest esport. En el debat ha entrat aquest dijous Govern per fer una crida a conciliar les postures.

Les diferències entre FAN i COA s’han fet evidents (molt evidents) aquesta setmana. Des de la primera entitat es vol aprofitar les dues ‘wild cards’ que se’ls ha donat per part de la Federació Internacional (FINA). Es tracta d’invitacions que permeten acudir als Jocs atletes que no hagin assolit les mínimes A exigides pel COI, unes marques que, ara per ara, no estan a l’abast, tot i l’esforç, dels nedadors andorrans més destacats.

Hi ha dues alternatives per poder estar a Tòquio. Una, les mínimes B que s’haurien d’assolir en alguna de les competicions prèvies a la cita olímpica però que tampoc garanteixen al 100% el bitllet. L’altra, la invitació. I la FAN n’ha rebut dos però l’última paraula per validar si un esportista va o no al Japó la té el Comitè Olímpic nacional. És a dir, el COA.

Per això, fa uns dies els rectors de la Federació Andorrana de Natació van demanar per escrit que se’ls permetés aprofitar les dues ‘wild cards’. Una seria per Bernat Lomero. L’altra, per Nàdia Tudó. Des de la FAN es recorda que tots dos estan becats per la FINA i, en el cas de Lomero, fins i tot està entrenant a un centre especialitzat fora del Principat. Concretament, a Kazan.

La resposta del COI no ha estat positiva. S’al·lega que no seria just donar dues places a la natació en comparació a altres modalitats. La negativa ha encès els ànims de la FAN que, a través d’un comunicat, va deixar clar que no la comparteix i no va amagar un enuig que ha generat una important tensió entre totes dues entitats, quan falten pocs mesos per als Jocs.

I en tot plegat, aquest dijous avui ha dit la seva el Govern. Durant la roda de premsa de presentació de la primera tongada de subvencions per a entitats esportives d’aquest 2021, la ministra, Sílvia Riva, ha estat preguntada per la qüestió. Ha deixat clar que la decisió final no compte a Govern, però també que, potser, caldria tornar a plantejar-se-la.

“És una elecció del COA, però nosaltres el que volem és que les entitats vagin de la mà”, ha comentat. Per això, Riva ha indicat que “els emplacem a què ho valorin”, al mateix temps que ha recordat que “fins al juny hi ha marge perquè els esportistes assoleixin objectius que els permetin aprofitar aquesta opció”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending