El pastor i els propietaris dels bens encara corrien avui per les muntanyes, així ho han explicat, mirant de localitzar les ovelles que s’haurien espargit la matinada de divendres a dissabte. De diferents propietaris, canillencs i algun lauredià, el ramat estaria format per prop d’un miler de caps de bestiar dels quals, controlats del tot, ara mateixa n’hi hauria una quart part.
Per als amos de les ovelles no hi ha dubte que de les catorze mortes n’hi hauria una bona colla que presentaven lesions -al coll, a la panxa, a les potes…- compatibles amb mossegades d’un gos
Certament, els propietaris de les ovelles i fins i tot els banders, temen que l’eurasier Lua podria haver atacat el ramat. Consultat un dels amos de les ovelles, ha explicat que de les catorze mortes n’hi hauria una bona colla que presentaven lesions -al coll, a la panxa, a les potes…- compatibles amb mossegades d’un gos. I lamentaven que els propietaris de cans “quan van a la muntanya es pensin que és seva. La normativa és clara, i els gossos han d’anar estacats, que no vull dir que hi hagin d’anar sempre, però en zones on hi pot haver bestiar s’ha d’anar en compte”.
En aquest sentit, els propietaris de les ovelles -que habitualment també tenen gossos- lamenten que no es vagi amb més cura, i es queixen de les pèrdues causades, ja no tant pels animals morts, que també, sinó pel fet que bona part de la resta de la colla, que fins a final d’octubre havien d’estar, han d’estar, a la muntanya, s’hagin espargit per aquí i per enllà. “Cap d’aquests que van a buscar la gossa perduda vindran a buscar ovelles. Avui com que fa fred segur que estan millor a casa”, remarquen.

No té cap sentit, per a ells, culpabilitzar la tempesta elèctrica que va fer acte de presència divendres cap al tard. “De cap manera”, mantenen els propietaris tot recordant que els òvids morts, molts, asseguren, presentaven lesions. Per Agricultura, que investiga els fets, de ferides per mossegada de gos n’hi hauria entre una i tres i la resta haurien mort d’ofec per l’estrès que hauria causat la situació al grup i la seva típica reacció temerosa i d’arremolinar-se totes entre elles.
Però els animalistes que aquest diumenge cercaven, d’una banda, l’eurasier i, de l’altre, miraven de trobar ovelles esgarriades -al pla de Ransol, per exemple, n’han arribat a veure unes quantes, que no saben si era o no del ramat afectat- no tenen gens clar que hagi estat cap gos el causant de la mortaldat. Més encara, estan convençuts que no ho és. Que sigui Lua l’autora, d’entrada, ho descarten del tot. “És molt més petita que qualsevol ovella i si amb les persones era espantadissa, almenys fins fa un mes, amb els altres animals era sociable”, recorden. Sobre la mida, els propietaris de les ovelles mantenen que “no havia de ser gaire gran” el gos atacant.
Els animalistes, els amants dels gossos que -al marge de l’acció de Laika aquest dissabte- surten normalment els caps de setmana a cercar cans perduts no només no creuen que hagi estat l’eurasier que es busca sinó que consideren que no ha pogut ser cap gos o, almenys, que rarament hauria d’haver estat un ca. “Els gossos no es mouen de nit i menys encara una nit de tempesta elèctrica.” De fet, consideren que les ovelles haurien pogut ser víctimes dels llamps i dels trons. Però els fenòmens meteorològics no estan coberts per les assegurances. “Aquest ramat no tenia gos mastí per vigilar? És poc habitual.” El debat, o no, està servit.
Comentaris (6)