La flama del Canigó passada per aigua

Aquest dimecres a la tarda s’ha fet la recollida a la Plaça del Consell, a pesar que el mal temps amenaçava en desbaratar l’esdeveniment

Aigua i foc mai han sigut grans companys, però aquest any ni la pluja podrà parar les celebracions de Sant Joan. Al matí, la flama de Canigó arribava a Andorra la Vella, la parròquia amfitriona d’aquest 2021 per segon any consecutiu. Al vespre, a la Plaça del Consell, s’ha fet la recollida i s’ha repartit entre els fallaires de les diferents parròquies. El mal temps amenaçava en impedir-ho, però en l’últim moment, ha decidit donar una treva.

“La nit de Sant Joan ha de ser un moment d’alegria compartida, per oblidar els mals moments que hem passat”

Així, fallaires i diferents càrrecs polítics de les parròquies s’han reunit per fer un esdeveniment més curt que altres anys a causa de la Covid-19, però que s’ha pogut fer, al cap i a la fi. “Encara ens queda esperar per poder rodar les falles al centre històric, però agafem la festivitat amb molta satisfacció i esperança”, apuntava la Síndica general, Roser Suñé, al seu discurs a la plaça afegint que “la nit de Sant Joan ha de ser un moment d’alegria compartida, per oblidar els mals moments que hem passat”.

Andorra la Vella ha sigut el punt neuràlgic de les falles d’aquest any, després de demanar ser-ho al 2020 i resultar impossible a causa de la Covid-19. “L’any passat no vam poder fer res de res i hem sigut parròquia amfitriona per segon any consecutiu. Però m’agradaria demanar per ser-ho de nou l’any que ve, i poder fer les coses bé”, explicava la cònsol major, Conxita Marsol.

La tarda a la Plaça del Consell ha continuat amb el repartiment de la flama del Canigó cap a totes les parròquies. Canillo, Ordino, Encamp, Escaldes i Sant Julià de Lòria han pogut recollir la seva petita part del foc, encapsada en fanalets que ja s’han donat encesos “per evitar el cúmul de gent”. “No hem pogut rodar les falles avui, però hem pogut passar la flama i ja podem estar molt contents i agraïts per això”, apuntava Marsol.

Arribat el moment dels fallaires, fa 25 argolles es va fer el primer joc per constituir el fallaire major de les valls, amb l’ajuda del Club Pirinenc Andorrà. L’associació al 2020 celebrava el seu 50 aniversari, però l’ha celebrat aquest any rebent el reconeixement per part de l’entitat festiva. Aquesta tradició per constituir el que serà el representant de Sant Joan s’ha mantingut invariable durant els últims 25 anys, traient revetlla rere revetlla qui serà el portador de la capa roja durant un any.

En aquesta ocasió ha sigut Ferran Brasó qui ha passat el relleu a l’Anna Lluch, fallaire major de les valls al 2021. Els més petits, els fallaires majors d’Andorra la Vella, també han fet la seva cerimònia. A continuació, Lluch, amb la capa roja que la distingeix de la resta, ha fet una exhibició amb les boles de foc. En aquest cas, dues, representant la tradició de la parròquia a la qual pertany, Sant Julià de Lòria. Ha costat una mica encendre, però en aquesta ocasió, el foc li ha guanyat el pols a l’aigua.


Comentaris

Trending