Donant lliçons a un catedràtic

L'economista Santiago Niño Becerra proposa que els Coprínceps intervinguin per modificar la fiscalitat i la xarxa s'omple de missatges per explicar-li el funcionament del sistema polític andorrà

Una piulada de l'economista espanyol Santiago Niño Becerra ha provocat un fort debat a les xarxes socials.  Va assenyalar que tant de queixar-se perquè “Andorra té un sistema fiscal light” quan si Espanya i França volguessin podrien fer-lo endurir a través del president francès i el bisbe de la Seu d’Urgell. 

Les rèpliques han estat nombroses i per dos motius: el primer és que els caps d’Estat, "regnen però no governen" i el segon que demana a Espanya i a França a saltar-se la sobirania andorrana. Per tant, l'economista ha estat en diverses ocasions a Andorra ja sigui per presentar llibres o per fer conferències i va ser  director per al Principat de la divisió d'automòbils de Grupo Zurich. És catedràtic d'Estructura Econòmica.

Ha advertit que el país necessita urgentment un canvi de model econòmic per afrontar el futur amb garanties, ha criticat l'arribada dels 'youtubers' i considera que l'economia andorrana està en perill per l'excessiva dependència del turisme. Les seves prediccions no s'acostumen a complir, tret de la del crac del 2008, i això que en fa moltes com la fi del capitalisme l'any 2065, la setmana laboral de quatre dies, la renda bàsica,  i el 'corralito' a Espanya. Algunes semblen evidents com la que el món canviarà després de la pandèmia. És un economista popular que fins i tot compta amb un club de fans a Facebook.

La seva darrera proposta sobre fiscalitat i Coprínceps ha rebut algun missatge de suport però sobretot piulades per comentar-li que desconeix el funcionament del sistema polític d'Andorra. L'exministre de Finances, Jordi Cinca, li diu que està "mal informat" perquè les lleis a Andorra les aprova el parlament i els Coprínceps "només les sancionen" com el rei d'Espanya.

Cinca demana a l'economista que "pel reconeixement que té" ajudi a fer pedagogia per difondre que "ningú defrauda a hisenda si paga els impostos on viu i té la seva residència fiscal". El dissenyador gràfic Pere Moles indica que "ha fet el rídicul" i li demana que s'informi i rectifiqui mentre que l'exsecretari d'Estat de Funció Pública, Jaume Domènec li retreu que "s'hagi passat de llest".

No és el primer cop que alguna intervenció de Niño Becerra relacionada amb Andorra genera respostes com en aquella ocasió a l'afirmar que "fa anys que Andorra hagués hagut de modificar l'estructura de PIB per donar protagonisme a activitats més estables".

Comentaris (1)

Trending