A l’escola, ni telèfons mòbils ni llaminadures

Les normes de convivència acordades pels tres centres de secundària d’ensenyament andorrà van molt més enllà de les referències a la vestimenta; la normativa està consensuada, una altra cosa és la interpretació que se’n fa

“El telèfon mòbil és una eina no necessària a l’escola i per tant resta prohibit utilitzar-lo durant tota la jornada escolar.” “No es permet beure ni menjar a les aules. Les llaminadures no en són una excepció.” Són dues de les ‘proclames’ que formen part de la normativa de convivència establerta pels tres centres d’ensenyament secundari andorrà. La normativa consta a la llibreta de comunicació i, per tant, n’han d’haver estat al corrent tant els estudiants com els seus pares o tutors en ser, encara a segona ensenyança, menors d’edat.

Les normes de convivència acordades pels tres centres van, doncs, molt més enllà de les referències a la vestimenta, que hi són. La normativa està consensuada per les direccions i les juntes d’escola respectives. Una altra cosa és la interpretació que se’n fa. De fet, seria aquesta la problemàtica que hauria sorgit a l’escola de segona ensenyança de Santa Coloma. Les decisions de la direcció i el professorat haurien portat un grup d’estudiants, especialment de quart d’ESO, a rebel·lar-se. Segons ells, una seixantena d’alumnes acabarien fent una plantada. Per a la direcció, els revolucionaris no arribarien a mitja dotzena.

Al fons, l'escola de Santa Coloma on s'ha dictat la normativa.

Relacionat

“No es pot portar roba excessivament ajustada, escotada o curta”

De la plantada no n’hi ha cap prova gràfica. Just. La normativa de convivència no només prohibeix l’ús del telèfon de les 8.25 hores fins a les 17, havent-se de deixar qualsevol dispositiu electrònic -i els altaveus i els auriculars no en són cap excepció- a les motxilles o a les guixetes de cada alumne. Més enllà que ni l’escola ni cap dels seus representants adults no es fan responsable dels danys que pugui sofrir l’esmentat material, el sol fet “de dur a sobre o que soni” el telèfon durant l’hora escolar és una falta.

“La convivència s’ha de basar en el respecte mutu entre les persones” i, en conseqüència, “no es poden tolerar conductes agressives o irrespectuoses”

I quan es retira el telèfon mòbil, indica la normativa, “hauran de ser les famílies que vinguin a buscar (el dispositiu) a l’escola. No se li donarà a l’alumne”. I allò que es deia: si no hi ha cap testimoni gràfic de la plantada en contra de les decisions sobre la vestimenta és perquè “no es permet fer fotografies i/o filmacions en el recinte escolar sense el permís dels professors i/o equip directiu”. Per tant, cap prova d’aquella asseguda a l’escola de Santa Coloma per les decisions adoptades en relació amb la vestimenta.

Com ja ha anat informant àmpliament l’Altaveu, la normativa en qüestió preveu que “l’alumnat ha de vestir adequadament, és a dir, d’una manera discreta. No es poden portar a classe shorts ensenyant les natges, tops, pantalons caiguts, roba excessivament ajustada, escoltada o curta. No s’han de portar peces que portin algun tipus de missatge polític o ideològic, que pugui ferir la sensibilitat dels altres. Tanmateix, es recorda que les gorres només estan admeses als espais d’esbarjo” i no treure-se-la a l’aula és una falta. Lleu, però falta.

La directora de l'escola de Santa Coloma, Olga Moreno.

Relacionat

L’escola de Santa Coloma recorda que “és un lloc formal” i treu ferro a la polèmica del vestuari

Evidentment, no es permet fumar en tot el recinte i cal respectar el material i col·locar la cadira damunt la taula després de la darrera classe de cada jornada. S’ha de mantenir “un to de veu adequat” en tots els espais del centre i “circular pels espais de l’escola amb prudència” vetllant per la pròpia seguretat i la de la resta de persones que es mouen pel centre educatiu, especialment si hi ha persones vulnerables o de mobilitat reduïda.

“A l’escola no es pot fer ostentació de cap símbol, motiu o vestimenta de caràcter religiós” i els “alumnes no poden fer apologia de la violència o drogues, ni expressar opinions que impliquin vexació o discriminació envers una persona o un grup”. En fi, que “la convivència s’ha de basar en el respecte mutu entre les persones” i, en conseqüència, “no es poden tolerar conductes agressives o irrespectuoses”.

Comentaris (8)

Trending