“No es pot portar roba excessivament ajustada, escotada o curta”

Polèmica amb plantada inclosa dels alumnes de segona ensenyança de l’Escola andorrana de Santa Coloma per unes normes de convivència que els estudiants consideren “retrògrades” i que deriven dels canvis legals en relació amb els símbols religiosos ostentosos

Al fons, l'escola de Santa Coloma on s'ha dictat la normativa.
Al fons, l'escola de Santa Coloma on s'ha dictat la normativa. Toni Solanelles

“L’alumnat ha de vestir adequadament, és a dir, d’una manera discreta. No es poden portar a classe ‘shorts’ ensenyant les natges, tops, pantalons caiguts, roba excessivament ajustada, escotada o curta.” Aquest és un fragment del document elaborat per la direcció de l’Escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma en relació a unes suposades normes de convivència que estan generant un terratrèmol més que important entre l’alumnat i, de retruc, entre el seus progenitors.

Malgrat que el document de normes de convivència explica que “l’alumnat ha participat en la revisió de les normes convivència a l’aula i en els diferents espais del centre durant l’hora de tutoria”, la polèmica és molt evident. Fins al punt que aquesta mateixa setmana hi ha hagut una plantada de l’alumnat. Un nombre molt elevat dels escolars van decidir seure a l’uníson i al pati en senyal de repulsa contra la normativa que deriva dels canvis legals relacionats amb la prohibició d’acudir a l’escola amb símbols religiosos ostentosos.

Els estudiants han fet, en certa manera, la seva pròpia interpretació de la norma, considerant en algunes ocasions més restrictiva del que potser és la normativa. Exagerant-la, si es vol dir així. Però, certament, com en el cas del paràgraf esmentat, la normativa és tan oberta que depèn qui n’hagi de fer l’aplicació es pot acabar interpretant, com han fet els alumnes, que uns pantalons de tipus texà curts no es poden portar o que no es pot acudir a escola amb una vestimenta que deixi al descobert el melic o l’esquena.

WhatsApp Image 2022 09 23 at 19.32.53
Post a Instagram que van fer circular els alumnes per celebrar la bona resposta a la plantada.

En tot cas, el rebombori ha estat tal que la direcció del centre colomenc hauria citat per a la setmana vinent representants dels estudiants per tractar la qüestió i consensuar la normativa, per tal que no es vegi allò que els professionals de l’educació no pretenien ni dir ni aplicar però, alhora, aclarir també quines són aquelles situacions que no es toleraran, com per exemple un pantalonet que permeti visualitzar el tanga en el cas de les noies o uns pantalons tan baixos que facin visibles els boxers i més encara la ratlla del cul.

El rebombori ha estat tal que la direcció del centre colomenc hauria citat per a la setmana vinent representants dels estudiants per tractar la qüestió i consensuar la normativa

El preàmbul on s’inclouen els elements essencials de les normes de convivència estableix que l’ensenyant és el “principal promotor i regulador de la convivència del seu alumnat des del vessant educatiu que ha de tenir tot procés regulador en el centre escolar i des del respecte que en tot moment ha de promoure l’educador entre el seu alumnat, fet que es reforça si les decisions de prevenció i regulació surten del mateix educador”. El document deixa clar que “la convivència s’ha de basar en el respecte mutu entre les persones. No es poden tolerar conductes que facin apologia de la violència o impliquin vexació o discriminació envers un grup social”.

La normativa continua dient que “no es pot fer ostentació de cap símbol o vestimenta de caràcter religiós”. En aquest sentit, les fonts consultades han lamentat que la situació s’ha portat a l’extrem d’obligar a treure’s unes arracades a una noia perquè aquestes incorporaven una petita creu. “L’alumnat ha de vestir adequadament, és a dir, d’una manera discreta, no es poden portar a classe ‘shorts’ ensenyant les natges, tops, pantalons caiguts, roba excessivament ajustada, escotada o curta”.

I continua dient que “no s’han de portar peces que portin algun tipus de missatge polític o ideològic que pugui ferir la sensibilitat dels altres. Tanmateix, es recorda que les gorres només estan admeses als espais d’esbarjo”. “Els alumnes han de tenir cura de la seva imatge i respectar les normes d’higiene”. Finalment, la normativa indica que cal seguir les recomanacions i indicacions de tot el personal del centre, on a banda dels professors s’hi inclouen col·laboradors, auxiliars de pati o de menjador, administratius i tècnics de manteniment. I també es deixa clar que “l’escola no es fa responsable de la pèrdua, robatori o malmesa de qualsevol pertinença dels alumnes”.

Comentaris (50)

Trending