“En tres anys no hem hagut d’actuar en cap desbordament”

Protecció Civil compta amb nou estacions de control de cabal des del 2017 que, de forma autònoma, registren el creixement i llancen avisos de prealerta i alerta

Protecció Civil i l’empresa Bioma han començat la temporada de comprovació de tots els dispositius de control de cabal de riu que tenen repartits per tot arreu d’Andorra des del 2017. Avui han començat fent una simulació de nivell de prealerta al que està situat a Llorts. Aquestes comprovacions es realitzen periòdicament, sobretot amb la primavera i la tardor, per assegurar que tot funciona correctament.

El dispositiu, que és totalment autònom i funciona amb energia solar, va mesurant els cm que conté la conca del riu i, quan arriba a la dada assenyalada com a nivell de prealerta, envia automàticament un correu electrònic i un sms tant a Protecció Civil com a Bombers. “Per sort, en els més de tres anys que tenim aquest programa mai hem hagut d’actuar enfront de cap desbordament ni lamentar danys de cap mena”, assenyalava Armand Jesús, gerent de Bioma.

Possiblement, el motiu de què no s’hagin requerit actuacions en situacions límit és gràcies al nivell de prealerta. “Moltes vegades es mobilitzaven els dispositius d’emergència per una possible crescuda del riu que mai arribava a donar-se. D’aquesta manera, des de casa i els 365 dies de l’any podem consultar les dades”, ha afirmat Jesús. Per tant, aquestes estacions hidrològiques ajuden a tenir un control més exhaustiu, tant dels efectius que s’utilitzen, com de creixement i evolució dels rius.

En aquest sentit, Cristian Pons, director de Protecció Civil, ha assenyalat que, a més, per al millor funcionament i recull de dades, es treballa conjuntament amb el servei meteorològic nacional, que fa un seguiment de les previsions. “D’aquesta manera ens ajuda a saber si hem d’iniciar més dispositius o menys, segons la durada de la tempesta”. Aquesta col·laboració resulta molt efectiva, ja que els principals causants de les pujades dels rius són els fenòmens climàtics i el desgel.

“El desgel està donant-se molt a poc a poc i les precipitacions no han sigut massa abundants”. 

Aquesta temporada hivernal, Jesús assegurava que hi han hagut diversos casos puntuals en els quals s’ha hagut d’activar el nivell de prealerta, “però hem tingut un any una mica atípic, el desgel està donant-se molt a poc a poc i les precipitacions no han sigut massa abundants”. Principalment, aquest nivell de prealerta, a més de servir com una mesura de prevenció, també ajuda a re-nivellar i ajustar les dades dels dispositius.

Avui, concretament, el que s’ha fet a Llorts ha sigut enviar un avís remot, “enganyar” a l’estació hidrològica perquè llancés un avís de prealerta. Pons ha rebut automàticament un sms al telèfon mòbil designat, on se li ha indicat el motiu, la quantitat d’aigua i el lloc concret on s’ha donat la pujada de cabal. D’aquesta manera, s’ha assegurat que el dispositiu està en perfectes condicions per a afrontar les pluges d’estiu.

Comentaris

Trending