Els deures més solidaris

Fins a 350 alumnes de l’escola andorrana han treballat les darreres setmanes per preparar la segona campanya de donació de sang que es farà fins a les vuit del vespre a la sala Àgora d’Andorra la VellaLa feina s’ha fet en diferents àrees, des de l’aprenentatge del català per preparar els eslògans, a ciències o plàstica, per elaborar els cartells i díptics

La sala Àgora del comú d’Andorra la Vella acull al llarg de tot aquest dimarts una de les classes més especials dels alumnes de l’escola andorrana: la segona jornada de donació de sang. La iniciativa ha engegat amb força, fet que permet que tant els alumnes com dels col·laboradors de la iniciativa –Creu Roja i Banc de Sang i Teixits de Catalunya- confien a poder superar l’èxit d’ara fa un any. Des del ministeri d’Educació, s’ha destacat que es tracta d’un exercici compartit entre tots els centres de segona ensenyança que, a més, permet els estudiants veure que la seva feina té un benefici per a la societat.

Des de les onze del matí, la sala Àgora s’ha omplert de gent que volia participar en la campanya de donació. I a tots ells atenien alguns dels 350 alumnes dels diferents centres, que aniran fent torns durant tot el dia. Uns feien promoció al carrer per buscar nous donants; altres agafaven les dades o servien els sucs i el menjar per recuperar forces un cop extreta la sang. Tots ells veien culminar la tasca realitzada les darreres setmanes a classe.

I és que, com ha explicat la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, el projecte s’emmarca dins “el treball transversal” que es vol aplicar des del sistema andorrà. “S’aborda una situació a resoldre, en aquest cas la manca de sang, i es busquen solucions”, ha explicat. Aquesta és, en aquest cas, la campanya, la preparació de la qual implica feina en àrees diverses, com ara l’aprenentatge del català –per preparar els eslògans-, ciències –per aprendre coses sobre la sang- o plàstica –preparació dels cartells i tríptics promocionals-. A banda, en aquest cas l’exercici aporta “un vessant solidari” i, a més, permet que “els alumnes vegin un resultat de tota la seva feina”.

La previsió és poder superar el centenar de donacions que es van assolir en la primera edició

La recollida es fa amb la col·laboració de la Creu Roja i del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Representants de totes dues entitats no podien amagar la seva satisfacció pel bon inici pel que fa a l’afluència de gent. En aquest sentit s’expressava Joan Saurí, secretari general de la branca andorrana de l’ONG, que recordava que “l’any passat vam batre el rècord de donacions, amb 1.300 d’efectives” i que “la voluntat és anar creixent”. I tot apunta que el 2020 s’iniciarà amb bon peu vista la bona resposta que ha tingut aquesta segona campanya de l’escola andorrana. Sobre aquesta dada, ha remarcat que, en comparació amb la població del país, “és positiva”. Sauri s’ha mostrat convençut que el repte de superar el centenar de donacions de l’any passat es podrà aconseguir.

La sang recollida aquesta jornada s’enviarà al centre de tractament que el Banc de Teixits té al districte 22@ de Barcelona. Un cop allà, es distribuirà, en funció de les necessitats, als diferents centres sanitaris, inclòs l’hospital de Meritxell. I hi haurà una bona quantitat. “Són les dotze i ja portem unes 30; crec que al migdia arribarem a les 50 i encara es pot accelerar més a la tarda”, ha explicat Albert Bobet, tècnic de promocions de l’entitat. Sobre el percentatge de donants a Andorra, ha indicat que “el que interessa és principalment que hi hagi un moviment continu de gent”. Així, ha apuntat que un home pot arribar a fer quatre donacions l’any i una dona, tres. “Seria l’ideal”, ha comentat.

El que ha quedat clar és que la iniciativa engresca els nens. Tots hi posen el seu gra de sorra. Un d’ells és l’Oriol Alís, de l’escola andorrana d’Encamp. “Fa dies que a classe fem treballs sobre la sang o els díptics i els cartells”, ha explicat, tot avançant que, quan l’edat li deixi, “també donaré perquè m’agradaria poder salvar gent que ho necessita”.

La campanya ha comptat amb el suport de l’FC Andorra. Tres jugadors de la plantilla tricolor, Fede Bessone, Martí Riverola i Ludovic Clemente, han portat als organitzadors una samarreta i una pilota signada per tots els futbolistes així com un abonament de mitja temporada perquè siguin sortejats entre tots els donants. “És important estar present en un acte tan destacat que és una mostra de la solidaritat andorrana, i on el projecte de l’Andorra vol formar part. A més veure tota la tasca que fan els nens per organitzar l’acte és molt bonic”, ha indicat Ludo.

Etiquetes

Comentaris

Trending