Editar en temps de coronavirus

L'escaldenc Jan Arimany crea Trotalibros per donar una segona oportunitat a llibres descatalogats i autors oblidats que s'estrena amb 'La guardia'

Comentaris

Posar en marxa una editorial en temps de pandèmia i en llibres en castellà des d'Andorra és una autèntica aventura. La protagonitza l'escaldenc Jan Arimany de 27 anys. Va treballar d'advocat fins que ho va penjar per anar a Londres a estudiar edició. "La meva vocació és donar una segona oportunitat a joies que són poc o gens conegudes del gran públic, amb una edició digna, amb tapa dura, una traducció a l’alçada i una nota de l'editor al final”. El primer llibre sortirà el 20 de gener i es diu 'La guardia' del grec Nikos Kavadias.

Kavadias va ser conegut per la seva faceta de poeta. Només va escriure en prosa 'La guardia' i dos relats breus que es van publicar després de la seva mort l'any 1975.L'obra s’endinsa en les converses, els pensaments i els records dels solitaris i melancòlics mariners que passen els seus dies i les seves nits en alta mar, en un vaixell mercant. El segon llibre que editarà Trotalibros és 'El palacio de hielo' de Tarjei Vesaas, un dels millors escriptors noruecs del segle XX. 'El palacio de hielo' és la història entre dues nenes d'onze anys, que vessa lirisme i sentiment.

Vesaas va ser tres vegades candidat del Premi Nobel. Com explica Arimany l'objectiu de l'editorial "és recuperar llibres atemporals de la literatura universal injustament enterrats en l’oblit, treure’ls-hi la pols i donar-los l’oportunitat de tornar a conquerir lectors. Trotalibros serà un proveïdor de segones oportunitats a aquestes històries extraordinàries, inoblidables, que no deixen indiferent al lector i que, inexplicablement, en un moment donat, es van enfonsar en l’oceà tempestuós de novetats passatgeres".

IMG 4282

Editar és un repte i més amb el coronavirus. "Però malgrat el desastre, sembla que la gent es va cansar de Netflix al tercer dia i torna a llegir, està llegint. Es nota un impuls en el sector editorial i la gent torna a lectura". L'edició en castellà permetrà arribar al mercat espanyol en un primer moment i després al sudamericà. "El distribuidor és les Punxes que distribueix els llibres d'Anagrama, Siruela i grans editorials. M'assegura una presència inicial i que els lectors donin una primera oportunitat als llibres que publiques i que ja és molt per començar en aquest món". Durant el 2021 publicarà set llibres.

Subratlla que Trotalibros neix per la ràbia de no trobar a les llibreries volums com 'La guardia', escrit el 1954 i actualment descatalogat ja que no hi ha a la venda cap exemplar de l'edició espanyola del 1992 o com 'El palacio de hielo'. De cara al 2022 es planteja una col·lecció en català i una de no ficció. L'editorial sembla seguir el camí de Límits que van impulsar Maria Àngels Vilana i David Zabala amb joies com el 'Tanguy' de Michel del Castillo, 'Amkul·lel, el nen ful'  d'Amadou Hampâté Bâ o la trilogia marsellesa de Jean-Claude Izzo.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending