Donar sang, un acte altruista a qui no agrada la cita prèvia

Andorra és la zona amb una major ràtio de donants de tota la demarcació de lleida, en la qual queda enquadrat el Principat

Quarta i ... última?... donació de sang de l'any al Principat. El Centre de Congressos d'Andorra la Vella és l'indret escollit per aquesta acció que s'allarga fins dimecres 28. Un acte altruista més necessari que mai i és que el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, on es fan les donacions, està amb les reserves molt baixes. La instauració de la cita prèvia, a causa de la Covid, no afavoreix en res.

Abans de la pandèmia, només els mesos d’estiu, especialment a l’agost, hi havia una baixada important de les reserves de sang. Ara, però, l’escassetat d’aquest recurs s’ha estès a la resta de mesos. Segons el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, “costa que la gent canviï el xip amb la cita prèvia” i costa més que s’animi. Tot i això, des de la Creu Roja Andorrana, recorden que “si hi ha algú que no tingui cita prèvia i vol venir a donar sang, que vingui; l’agafarem”.

Andorra, com han confirmat des de l’ONG, és la zona amb la ràtio més alta dins de les comarques de Lleida, que són els que venen a dur a terme les extraccions. Així ho han confirmat des de la CRA, que indiquen que “amb l’enviament de correus per anunciar les donacions ràpidament s’omplen les hores. Hi ha unes 145 per dia i les campanyes, ara són de tres dies”.

Precisament, la Covid ha marcat un abans i un després en les donacions de sang, com a mínim, i és que, com apunten de l’ONG, s’ha passat “de ser una festa a un tràmit”, i és que amb la cita prèvia ja no es veu aquella acumulació de gent entusiasmada per fer la seva donació. La part positiva, “s’han evitat les queixes”. “Tot té els seus avantatges i els seus inconvenients”, han conclòs.

Una quarta campanya, que s'allargarà fins dimecres 28 de setembre, que podria ser la darrera d'aquest any "Estem mirant de poder-ne fer una al novembre, però encara està en 'stand-by', ja que no trobem lloc". De totes maneres, "la valoració és molt positiva" i és que en les campanyes que s'han dut a terme aquest 2022, "les xifres són bones".

MÉS DE 300 DONANTS DE MEDUL·LA

Com ja ha succeït en altres donacions, també s'ha habilitat un lloc on les persones interessades a ser donar de medul·les òssies es poden dirigir per rebre informació i saber els passos a seguir. "Acostuma a ser un bon lloc; la gent que ve a donar sang, està també predisposada a ser donant", ha assenyalat des de l'estand. Actualment, hi ha més de 300 persones registrades i que "ja estan disponibles per fer la donació".

Etiquetes

Comentaris

Trending