El documental de l’estiu

El bloqueig a Amazon Prime de la producció d’Eric Merola ‘The Andorra Hustle. La estafa de Andorra’ dispara el visionat del muntatge a Youtube abraçat per l’independentisme català

Comentaris

Per bé o per mal, i amb el permís, benentès, del coronavirus, la recta final de l’estiu ve marcat pel documental ‘The Andorra Hustle. La estafa de Andorra’. Les darreres hores el visionat d’aquesta producció del cineasta americà Eric Merola s’ha disparat a Youtube, on és lliurement accessible després que Amazon Prime, la plataforma per la qual s’havia de veure, aparentment l’ha bloquejat.

El documental, o millor dit, la successió de fets posteriors a la seva estrena, curiosament o no sembla avalar, justament, el que la pròpia producció defensa com a tesi: l’enfrontament entre Catalunya i Espanya que va enganxar pel mig Andorra i va comportar la mort de Banca Privada d’Andorra (BPA), afectant tant els seus propietaris com, i sobretot, els seus treballadors i, especialment, milers de clients els quals en un bon nombre van perdre els seus estalvis.

Un fragment de la caràtula del documental.

Relacionat

Un documental produït als EUA mostra BPA com una ‘víctima necessària’ de l’‘Operació Catalunya’

La producció de Merola, de pràcticament dos hores de durada, s’havia d’estrenar el 4 de setembre. Per raons no explicades, i de manera sorprenent, el documental va començar a ser accessible per Amazon Prime, el canal a través del qual havia de ser emès, dijous. Hi va començar a haver un cert rebombori. Però només un cert. Amb Carles Puigdemont o Artur Mas oferint el testimoni polític sobre l’enfrontament Madrid-Barcelona, l’advocat Gonzalo Boye posant-hi el contrapunt jurídic i ja enllaçant l’‘Operació Catalunya’ amb la intervenció de BPA, i diferents excomandaments del banc i lletrats que treballen en la causa al Principat explicant la situació des del seu punt de vista, el muntatge va anar fent camí. Un camí d’hores.

Aquest dissabte, Eric Merola, que deixava clar que si al documental no hi ha la versió del Govern d’Andorra, de l’AFA o de la UIFAnd és perquè els seus responsables no han volgut exposar-la, anunciava que per motius aliens a la seva voluntat, i sense una motivació aparent, el visionat del muntatge a Amazon havia estat bloquejat. En conseqüència, i per no deixar aquells interessats sense la possibilitat de veure el seu treball, l’oferia ‘en obert’ a través de Youtube. Des de llavors, el documental, per bé o per mal, ha tingut un èxit fulgurant.

L’enllaç que porta al visionat ha corregut com la pólvora i, que quedi clar a les xarxes, ha indignat àmpliament el sector més proper a l’independentisme català. Pel que s'hi explica, per com consideren que van ser víctimes, com BPA, de la maquinària espanyola. De fet, els independentistes s’ha abraçat a ‘The Andorra Hustle. L’estafa de Andorra’ com una nova pel·lícula de capçalera. De culte. Fins al punt que s’està observant un nou ‘conflicte’ que ja és vell: la confrontació entre independentistes catalans i unionistes espanyols que enganxa pel mig, volent-ho o sense, Andorra. Justament, des dels sectors sobiranistes, segons que ha pogut saber l’Altaveu, s’atribueix novament a les pressions de les clavegueres espanyoles, o almenys de les institucions de l’Estat veí, el bloqueig del vídeo a Amazon.

Al Principat, l’enllaç que porta al visionat del documental també ha corregut d’aplicació mòbil en aplicació mòbil. De fet, malgrat que no ha transcendit cap reacció públicament, algunes fonts han assegurat que el documental no s’ha posat gens bé entre els mandataris del Principat i els exmandataris que surten reflectits o citats en el reportatge cinematogràfic, fins al punt que no es descarta estudiar accions legals contra qui es pugui actuar. El ressò del documental, però, almenys en aquest cantó de l’oceà, hauria sorprès el propi Merola. Per a Lluís Llach, l’home de ‘L’estaca’, més que una ‘hustle’, la producció és una “lliçó”.

Comentaris (9)

Trending