De professió, estafador

El jove condemnat la setmana passada per, entre altres delictes, haver estafat una persona oferint-li un fals pis de lloguer torna a la banqueta acusat d’un fet similarEl fiscal ha endurit la pena demanada inicialment tot posant en relleu tant el cas d’ara fa uns dies com pel fet que té entre 4 i 5 denúncies més en fase d’instrucció

Tot just fa una setmana, va ser detingut per la policia, inicialment per una agressió a una dona. Tirant del fil, però, es va descobrir la seva vinculació a altres delictes, entre els quals el d’oferir pisos de lloguer que no eren pas seu per cobrar diners en concepte de fiança i després deixar el suposat nou inquilí amb un pam de nas. La setmana passada, ja va ser condemnat a sis mesos de presó ferma, d’una pena tota d’any i mig. Aquest dimecres ha tornat a seure a la banqueta dels acusats, per fets similars. De fet, ha quedat clar que es tractava d’una forma de fer força habitual, ja que, com ha remarcat el fiscal, hi ha vàries denúncies més encara en fase d’investigació.

Pel que fa al cas concret, el jove, un resident de 24 anys, es remunta a l’abril del 2018. Llavors, va oferir el pis on vivia, situat al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella, per ser llogat i va demanar al suposat nou inquilí  700 euros en concepte de fiança i del primer mes. Li va fer dos rebuts de 350 euros cadascú, això sí, amb un nom fals. I, un cop cobrats els diners, va desaparèixer. La persona estafada va continuar contactant amb ell via wattsapp per exigir-li el retorn dels diners, però el noi li va donar allargues, assegurant que estava a Barcelona perquè tenia la filla a l’hospital. Curiós que, durant la vista, expliqués, en canvi, que aquells dies era a Portugal on s’hauria sotmès a una prova de paternitat que, finalment, va donar negativa.

En la vista es jutjava només aquest cas, però el fiscal ha volgut recordar que no és pas una situació aïllada. Al contrari, l’home ha fet d’aquest modus operandi una forma habitual de buscar recursos: oferir pisos que no són seus per llogar, cobrar i, entre cometes, desaparèixer. De fet, la detenció i l’ordenança penal que va tenir lloc la setmana passada –i que va acabar amb l’home tancat els propers sis mesos a la Comella- ja tenia, entre altres delictes (agressió, amenaces, furt i injúries a l’autoritat), inclosa una altra estafa, en aquest cas per 200 euros. I, com es va posar en relleu des del ministeri públic hi ha quatre o cinc denúncies més en tràmit d’instrucció. “Sap que trobar un lloguer assequible ara és difícil i ell se n’aprofita de la situació precària de molta gent”, ha afirmat, tot remarcant que “són fets greus”.

Per això, tot i que inicialment la pena demanada per un delicte d’estafa qualificada amb l’habitatge com a objecte era de dos anys condicionals, el fiscal ha volgut endurir la seva petició reclamant que part d’aquest temps sigui ferm. És a dir, que s’allargui encara més la seva estada al centre penitenciari, on ha estat retornat un cop finalitzada la vista.

La versió donada pel jove –o més ben dit per la seva advocada- era diferent. La lletrada va defensar que el noi en cap moment havia ofert el pis sinó que havia demanat els 700 euros com a “préstec” per poder afrontar el deute que tenia amb l’autèntic propietari del pis. En contraprestació, ha explicat, hi hauria el compromís de gestionar que el nou inquilí de l’habitatge fos la víctima. El que ja no ha pogut justificar tan bé és, si de debò es tractava d’uns diners deixats, per què encara no els ha tornat. “Per la mala situació econòmica”, ha argumentat. Amb aquests arguments, la lletrada demanava que la condemna, en tot cas, fos per un delicte d’apropiació indeguda i que la pena a imposar fos tot just de quatre mesos condicionals.

Comentaris

Trending