La dansa tradicional que vol ser moderna

Malgrat la repercussió que ha tingut la cançó 'Coti x coti' en la revitalització de la dansa, des de les colles es mostren cauts en el fet que no sigui flor d'un dia

Comentaris

La sardana està de moda. O això sembla. Encamp és l'escenari aquest cap de setmana de l'Aplec de la Sardana. Malgrat la repercussió que ha tingut la cançó 'Coti x coti' en la seva revitalització, des de les colles es mostren cauts en el fet que no sigui flor d'un dia.

Tots coincideixen en assenyalar que hi hagut uns anys molt difícils de paràlisi total de l'activitat durant la pandèmia i després. Amb el problema afegit, indica, que el ballador habitual és una persona "de certa edat", més perjudicada per aquesta crisi i a qui ha costat més tornar a sortir al carrer i per tant a ballar. 

Les colles presents al concurs d'Encamp compten amb joves i reconeixen que han augmentat les inscripcions però encara és aviat per veure com repercutirà això en les audicions, els aplecs i els concursos com el de la parròquia encampadana que ja és tota una tradició. Consideren que "les coses no funcionen d’avui per demà”.

Hi ha una coincidència total en el fet que la cançó 'Coti x coti' ha estat un revulsiu però hi ha el temor que no sigui només una moda, un suflé que quan baixi no continuarà el rejoveniment de les colles. Des de les colles, opinen que caldria aprofitar aquest moment per anar encara molt més enllà i actualitzar la dansa per fer-la més atractiva i incrementar-ne la divulgació a les escoles seguint el projecte d’introducció de la sardana a les aules.

L'activitat s'ha recuperat després de la pandèmia

El cert és, però, que la cançó de ‘The Tyets’ ha coincidit amb la consolidació de la recuperació de la vida als carrers i les places, i per fi una participació a les colles sardanistes similar a la dels anys previs a la pandèmia. El 'Coti x coti' en versió cobla va servir per tancar el concurs de dissabte amb la ballada general dels dansaires i dels seus acompanyants al Complex Esportiu i Sociocultural.

Després es va fer l'entrega de premis ha anat a càrrec del cònsol menor, Jean Michel Rascagneres, el conseller Andreu Riba, la presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Núria Escudé, i el president de l’Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes, Albert Masagué.

L’esdeveniment sardanista s’impulsa des del comú d’Encamp en col·laboració amb les entitats i federacions de colles sardanistes de Catalunya i de les terres de Lleida. Des del comú ja han anunciat que se seguirà apostant per fomentar balls tradicionals com les sardanes.

 

Comentaris (3)

Trending