Consellers joves per l’Andorra del futur

Els alumnes de tercer curs de segona ensenyança dels diversos sistemes educatius han tractat les seves propostes, que han versat sobre l’alçada dels edificis, reducció de jornada laboral i l’atenció psicològica, entre altres

El Consell General dels Joves ha celebrat aquest any el seu vintè aniversari. Ho fa encara marcat amb algunes mesures sanitàries, com els dos torns per acudir a les comissions o les separacions entre les taules a l’hora de treballar en les propostes que presenten. Malgrat això, els alumnes de tercer curs de segona ensenyança de tots els sistemes educatius acudeixen per tal de conèixer de primera mà la tasca política i, sobretot, per involucrar-se amb el que passa al seu país.

“Està molt bé que ens deixin donar la nostra opinió perquè al final tot això que tractem avui, ens afectarà a nosaltres en un futur”, ha explicat Beatriz Elísabet de Pinto, de l’escola espanyola María Moliner. Els joves acudeixen al Consell General des del 2002 i, en primer lloc, se celebren les reunions de comissió on es tracten les sis proposicions de llei en les quals ja han treballat amb anterioritat. Es fa en dos torns, en què en tres grups de sis joves exposen als consellers de diverses agrupacions polítiques què és el que porten i la tasca prèvia que han fet. Al matí, aquest dimecres, s’ha parlat sobre la reducció de jornada per als treballadors, de què els divendres els alumnes no acudeixin a classe i les limitacions en l’alçada dels edificis. Al segon torn s’ha tractat l’atenció a la salut mental, facilitar eines digitals a les famílies i localitzadors per als autobusos.

“Està molt bé que ens deixin donar la nostra opinió perquè al final tot això que tractem avui, ens afectarà a nosaltres en un futur”

D’aquesta manera, Ada Sánchez, de l’escola andorrana d’Encamp, ha explicat que ha treballat en una jornada intensiva per treure dues hores a la tarda els divendres. “Hem canviat molt el llenguatge, perquè era molt simple, i així poder presentar-ho millor i amb millors arguments”, ha exposat. El motiu pel qual s’ha decidit traslladar aquesta proposta als consellers és que “se’ns fan molt pesades, encara que hi hagi una assignatura que t’agrada molt, portem tota la setmana estudiant i estem cansats, pensem que modificant això podríem tenir més temps personal i organització”.

També de reducció de jornada, però en aquest cas, la laboral, han parlat en la tercera comissió del primer torn. Cesc Joval, de l’escola Mare Janer, ha explicat que han proposat que es disminueixin les hores setmanals als treballadors, de 40 fins a 36. “La llei va dirigida a les empreses més grans, perquè els seus treballadors no estiguin tan cansats, tan malmesos”, indica. Cuidant i remodelant el text, els alumnes han considerat que aquest canvi podria significar una millora en la qualitat de vida i l’entorn per als treballadors.

Emprenent un altre àmbit, però que està a l’ordre del dia actualment, una altra de les comissions ha tractat la limitació d’alçada dels edificis, “per tot el que ha passat amb les torres d’Escaldes-Engordany”, ha explicat de Pinto. “Nosaltres hem refet els articles sencers una altra vegada, usant allò que ja havíem utilitzat, i ho hem fet de zero”, ha afirmat. Així mateix, l’alumna no s’ha mostrat d’acord amb l’alçada que tenen alguns edificis, assegurant que “Andorra és un país molt rural, de muntanya, i això malmet el paisatge”. En aquest sentit, la consellera general, Sandra Codina, ha explicat que precisament aquestes comissions es tracta, d’entre moltes coses, de fer que els nens i nenes es plantegin les seves visions, “els indiquem alternatives, com que més alçada pot suposar més espais verds”. El conseller general, Carles Sánchez, ha estat d’acord en el fet que, sobretot aquesta proposta, ha estat difícil de treballar “per mirar de no entrar en competències comunals”.

En general, els alumnes s’han mostrat contents de poder participar en aquest consell i de poder donar i expressar la seva opinió sobre temes que possiblement ara no els afecten, però en algun moment ho faran. “És positiu que ens tinguin en compte per prendre noves decisions, perquè així ja ens introdueixen en aquests temes, i sabem més com va Andorra”, ha explicat Ada Sánchez. Joval també ha remarcat que “ens fa sentir importants, i això està bé, ens agrada sentir-nos inclosos, com a joves, en aquesta societat”.

“Tenen una visió molt clara de com volen el seu país, de com volen l’Andorra d’ara i com volen l’Andorra del futur”

Els consellers que han participat a les diverses comissions també les valoren d’una forma molt positiva. Codina ha assegurat que “surten debats molt enriquidors, on veiem que els joves estan molt compromesos amb el seu país, amb el tema mediambiental, sostenibilitat, realment jo estic encantada perquè són persones crítiques, amb un interès molt important”. Així mateix, Sánchez ha explicat que ajuda a “donar ànims perquè consideren el Consell casa seva, i que es puguin presentar en determinat moment”. El conseller general, Oliver Alís, també ha volgut remarcar que, tot i que són proposicions de llei que no es té l’obligació per posar-les en marxa a la política real, “les temàtiques que es plantegen estan plenament relacionades amb temàtiques socials i actuals, i els agradaria que, d’alguna manera, que alguna d’elles es pogués debatre al Consell General”. Finalment, ha afegit que els joves “tenen una visió molt clara de com volen el seu país, de com volen l’Andorra d’ara i com volen l’Andorra del futur”.

Comentaris

Trending