Concòrdia ja guanya protagonisme

La presència de membres del nou moviment entre el públic del Debat d’Orientació els fa guanyar un cert protagonisme i rebre els primers dards d’un cap de Govern a qui, per poc, se li escapa l’anunci de presentar-se a la reelecció

Sinceritat per endavant. El Debat d’Orientació Política 2022 ha estat, més aviat, ensopidot. Per sota, no es pot negar, del rebombori de l’any passat. Clar que, llavors, com no s’han estat de recordar alguns representants de la majoria, la polèmica del discurs copiat pel llavors assessors polític socialdemòcrata ho va centrar tot. Enguany, perfil més baix. Potser per això el protagonisme ha estat per algunes persones del públic. Concretament, membres de Concòrdia. La formació de nova creació ha esdevingut un actor més, com s’ha constatat en algunes de les intervencions dels grups i del Govern.

Un dels impulsors del grup polític, Cerni Escalé, ha seguit el debat des de la tribuna del públic. Per moments, acompanyat d’altres membres d’un moviment al qual els autèntics protagonistes del Debat han posat a primera línia. Ho va fer Espot en el seu discurs amb algunes referències inequívoques a alguns dels postulats defensats per Concòrdia i també altres grups, com ara el PS. No directament. Sense dir el nom, però fent servir allò de “qui vulgui entendre...”.

Així doncs, presència indirecta del nou moviment. Més directa d’una altra de les formacions de nova creació que, presumiblement, concorreran a les cada cop més properes eleccions -tot i que, veient el ritme parlamentari la sensació és que passen gairebé segur al 2023-. Andorra Endavant tenia Carine Montaner com a consellera no adscrita. I ella mateixa ja ha deixat clar que, d’adscripció, encara que no oficial, en té. En les seves intervencions no ha perdut ocasió de fer màrqueting del seu partit. Bé, tot sigui dit, una mica com tots els altres que, en certa forma, per això serveix un Debat d’Orientació Política.

Ferran Costa ha tibat les orelles a Govern per l’ús excessiu d’anglicismes -que si Shopping Festival, que si Mountain Music, que si Multisports Festival- i ha aprofitat per donar alternatives: l’Andorra Taste, ha indicat, es pot convertir en l’Andorra Gourmet

La polèmica de plagi abans esmentada va succeir l’any passat. Tampoc ha estat cap sorpresa, però, que s’hi hagi fet referència. Els grups de la majoria han volgut encara treure suc per desgastar el líder socialdemòcrata. Carles Enseñat ja va començar el seu discurs amb una clara al·lusió i Carles Naudi, ja dimarts, també ha parlat: “quan no copien no tenen respostes”. Al final, López ha hagut de sortir per defensar-se, per recordar que “ja vam admetre l’error” i lamentar els atacs. Ha donat a entendre que també es queixava de l’actitud del cap de Govern, un Xavier Espot que, llavors, ha volgut rememorar que, justament ell, no va voler fer sang de la situació viscuda l’any passat. “Jo, a diferència del que haurien fet altres polítics, no vaig demanar la seva dimissió”, ha apuntat.

Més incòmode, en canvi, s’ha mostrat davant López quan aquest ha volgut fer una lliçó sobre què és i com funciona el tercer pagador. Potser perquè es quedava sense arguments per justificar la negativa a fer una aplicació general, Espot ha lamentat el que al seu entendre era una intervenció amb aires de superioritat per part del seu rival a les pròximes eleccions. Sí, perquè en un moment del debat, al líder demòcrata se li ha escapat que té al cap presentar-se. “Això ja ho veurem a les eleccions”, ha apuntat, per després intentar rectificar, no amb gaire convicció. “Bé, amb qui sigui candidat de DA”, ha dit. Qui hagi escoltat el moment, però, s’ha quedat amb pocs dubtes que el polític escaldenc ja té la decisió adoptada.

Als Debats d’Orientació sempre hi ha crítiques cap a l’acció de Govern. I no necessàriament totes venen de l’oposició. A vegades, els aliats també en deixen anar alguna. És el cas de Ferran Costa. El líder del grup independent s’ha mostrat crític amb l’excessiu ús d’anglicismes que es fa des del sector públic. Que si Shopping Festival, que si Mountain Music, que si Multisports Festival... I ha fet una crida a donar més preponderància al català i “donar exemple”. Ell mateix ja ha donat una idea: que la propera edició de l’Andorra Taste sigui Andorra Gourmet.

Com és habitual, la presentació i posterior negociació de les propostes de resolució. 11 s’han presentat en aquest darrer Debat de la legislatura. La següent cita grossa al Consell, més enllà de plens ordinaris ja serà després de les eleccions, amb la investidura. Ja la pròxima legislatura.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending