Per començar, retorn a l’origen

Concòrdia torna a la sala Consòrcia on es va presentar fa vuit mesos per iniciar les reunions de poble amb un acte sense referències als rivals i de presentació de propostes com ara el transport col·lectiu entre Sant Julià i Escaldes o l’espai cultural a l’aparcament del Consell General

Concòrdia ha encetat la ronda de reunions de poble. I ho ha volgut fer al mateix lloc on, fa vuit mesos, es va donar a conèixer com a formació: la sala Consòrcia del centre de congressos d’Andorra la Vella. I, també, llançant una advertència clara del risc que volen combatre: la pèrdua del territori i de la gent. El seu líder, Cerní Escalé, ha defensat davant uns 50 assistents que cal protegir aquests dos aspectes, mentre que altres candidats han explicat propostes com un transport col·lectiu entre Sant Julià i Escaldes o l’espai cultural a l’aparcament del Consell General.

La idea de la formació liderada pels ‘cernis’ (Cairat i Escalé) és fer una ronda de trobades a les diferents parròquies, a banda d’un acte més en format míting dilluns vinent. La primera s’ha celebrat aquest vespre i s’ha volgut escollir un lloc que té certa rellevància per al partit. Es tracta de la mateixa sala on van fer l’acte de presentació vuit mesos enrere. Davant una cinquantena de persones han apostat per un acte de presentació de propostes. I, de fet, sense mencionar cap rival. Per ara, s’aposta per la tranquil·litat.  

El líder de la formació, Cerni Escalé, ha lamentat “l’allau de ciment” dels darrers anys i el fet que molta gent “ha d’anar viure a la Seu i, potser, en el futur més lluny” pels elevats costos dels lloguers

“El nostre país, en el fons, és territori i persones”, ha remarcat en la intervenció final de l’acte el cap de llista de Concòrdia. En el primer cas, ha advertit de “la veritable allau de ciment” que ha patit el Principat els darrers temps. En el segon, ha lamentat l’elevat cost dels lloguers i el perill que suposa perquè “la gent ha d’anar a viure ara a la Seu d’Urgell i, potser, més lluny en el futur”. Això, ha alertat, provocarà “pèrdua de comunitat”.

Paral·lelament, els diferents candidats han anat presentant les principals propostes per a la capital. Miquel Clua, per exemple, ha desgranat la idea de crear un espai cultural a l’actual aparcament exterior del Consell General. “Un projecte”, ha assegurat, “molt atractiu” i que permetria “donar suport als creadors del país”. I que seria complementari amb altres accions, revelades per Núria Segués, per recuperar “l’esperit de poble intergeneracional”, com ara rehabilitar els jardins de Casa de la Vall per integrar-los al barri i, també, fomentar llocs de trobada entre persones de diferents edats.

Per la seva banda, el cap de llista a Andorra la Vella, Martí Alay, ha donat detalls de la proposta d’un transport col·lectiu segregat entre Escaldes-Engordany i Sant Julià. Això sí, deixant que “siguin els tècnics els qui defineixin quina és la millor opció”. El candidat ha admès que caldria fer-ho “per fases” tenint en compte el seu cost, tot i que també ha posat a la taula una idea: una mena de tramvia existent ja a Austràlia que no necessita directament vies i, per tant, requeriria una inversió molt més assumible.

Altres membres de les llistes de la formació liderada pels ‘cernis’ com Jordi Casadevall o Lluïsa Hurtado han defensat la creació d’una Agència Tributària Única o de mesures per facilitar els tràmits, especialment fent una atenció “personal” a la gent gran. Per la seva banda, el 4 de la nacional, Jordi Cantons, ha explicat la proposta de crear pisos tutelats per als padrins, amb serveis que els permetin continuar a la seva llar malgrat les dificultats d’accessibilitat que puguin patir.

La trobada ha finalitzat segurament abans del que s’havia previst. La idea era fer un torn final perquè els assistents poguessin fer preguntes. A Andorra això, ja se sap, a vegades costa. I avui no era el dia. Al final, no s’ha aixecat ningú i s’ha optat per passar directament al repartiment de coca i beguda i, en tot cas, que les consultes es fessin d’una manera més informal.

Comentaris (5)

Trending