La combinació perfecta entre natura, confinament i art

La Biennal ha donat el tret de sortida a 77 dies d’exposició en tres espais diferenciats als voltants dels llargs d’Engolasters, amb diverses obres distribuïdes i mimetitzades amb l’entorn

La pandèmia i, sobretot, el temps d’estada a casa (l’anomenat confinament) va suposar un canvi en la percepció del món, de les relacions socials, del contacte humà i, per descomptat, de l’art. Majoritàriament,  la societat va estar aquestes setmanes a les seves llars, a nuclis urbans i zones poblades. Però, què hagués passat si s’haguessin trobat en plena natura? Què és el que haurien necessitat? Què hauria sigut imprescindible?

La quarta edició de L’Andart dóna la visió més artística de les respostes a aquestes preguntes. Els autors de les obres que es troben als voltants del llac d’Engolasters han plasmat la seva pròpia visió, amb multituds de materials, gèneres i disciplines. Han mostrat què seria allò imprescindible a un confinament a la muntanya a l’espai Xirro, els sentiments que això suposaria, com afectaria els animals, a l’aigua i a tot allò que compon el medi ambient.

Cartell d'informació de l'Andart 2021

Relacionat

L’Andart encara la recta final per a la seva inauguració al 90%

Per a la Naiara Galdós, una de les artistes, el confinament a la muntanya seria una pàgina en blanc, i així ha nomenat la seva obra. Es tracta d’un storytelling evolutiu, situat al túnel de les Pardines. “Planteja un món blanc i obscur, que dóna la mà a la natura, però que encara té un lligam, que li resulta difícil trencar amb allò que estem habituats, les tecnologies, la globalització. És un ésser humà que ha de refer la seva vida”, explicava Galdós. Aquesta explicació, i totes les de les diverses obres que el visitant es podrà anar trobant en el recorregut, es poden consultar mitjançant un codi QR que es pot veure als cartells de cada espai.

Pere Moles, comissari de L’Andart, explicava que hi haurà dos tipus de visitants “aquells que exploraran i que analitzaran cadascuna de les obres, i aquelles que, senzillament, es deixaran portar per la bellesa”. Cap de les dues és la correcta i les dues ho són, tal com afirmava Moles, “es tracta d’establir noves formes de reflexió a través de l’art”. I a la Biennal s’ha fet amb 49 propostes, de 65 artistes, de més de 20 nacionalitats, durant 77 dies.

En total, seran sis kilòmetres de recorregut, que es podran fer per parts o tots seguits. “És una edició de L’Andart feta per caminar”, apuntava Moles. L’espai que s’ha dedicat ha estat ampliat, i ara ocupa zona d’Encamp i d’Escaldes-Engordany. L’àrea FEDA, l’àrea Pardines i l’àrea del Llac seran les que els visitants podran explorar i anar descobrint tot l’art que amaguen.

 “La pandèmia ha sigut molt complicada per als artistes i el món cultural, i a poc a poc van retrobant-se amb les seves activitats”

A la inauguració d’aquesta Biennal han estat presents diverses figures polítiques i representatives del país, que han volgut demostrar la seva implicació i els ànims a Moles per continuar amb aquest projecte. El cap de Govern, Xavier Espot, apuntava que “la pandèmia ha sigut molt complicada per als artistes i el món cultural, i a poc a poc van retrobant-se amb les seves activitats”. Per la seva banda, la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, ha volgut posar èmfasi en el suport que sempre es dóna des de la parròquia als esdeveniments culturals i ha afirmat que “el bus a la demanda pot ser un al·licient perquè els turistes arribin a L’Andart”.

La ministra de Cultura, Sílvia Riva, ha explicat que “la condició sanitària ens anima a portar endavant aquests projectes culturals. Les dades són bones i permeten aquests encontres”. A més, ha volgut recalcar la “crida internacional, amb artistes de fora que ens posen al punt de mira de l’art global”. Per últim, la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, ha destacat que gran part de les obres està en zona encampadana i que el trajecte més pla “permet que sigui apte per a tot el món i, sobretot, per a les famílies”.

Comentaris

Trending