Les claus de l’Escaldes cultural

El servei d’estadística va fer públic que el Centre d’Art va ser el museu més visitat d’Andorra, amb 9.503 visites i, a més, es tracta de la parròquia amb més activitat centrada en aquest àmbit

L’any 2020 va ser força complicat per al món cultural. Les associacions van haver de parar la seva activitat, els museus i espais d’exposicions van veure una caiguda de les visites i organitzar qualsevol esdeveniment es tornava una Odissea. Així i tot, el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) va ser el museu més freqüentat de l’any, amb un total de 9.503 visites, tot i que la xifra està per sota de l’any anterior. La parròquia és la que més activitat cultural té i, també la que més assistents a aquest tipus d’esdeveniments. 

“Vam rebre 29.500 persones l’any passat i som una parròquia de 15.000, això demostra que estem donant un servei més enllà, a tot el país”, explica el conseller de Vida Cultural del comú, Valentí Closa. Una premissa que es repeteix molt sovint en presentacions d’exposicions, d’activitats i qualsevol altre tipus d’esdeveniment per part del comú és “Escaldes aposta per la cultura”. L’última en pronunciar-la va ser la mateixa cònsol major, Rosa Gili, a la inauguració de l’exposició de Toulouse-Lautrec al CAEE. “Dins del nostre ADN la cultura és important, hem de fer-la arribar a la gent i ho fem amb les exigències de l’entorn. Jo sóc el conseller de “vida cultural”, i la paraula vida aquí és important”, indica Closa.

El conseller assegura que, la primera clau d’aquest “èxit” cultural a la parròquia és la feina en conjunt que fa tot el departament del comú. “Quan tenim qualsevol problema ens impliquem, demanem a ministeri, busquem solucions i treballem tots plegats, hi ha un treball molt important d’equip”. A més, Closa també destaca la figura del gestor cultura, que és qui “marca els passos”. “Quan arribo aquí veig que les coses es feien sobre la marxa, es feien les coses com bonament es podien. Nosaltres, tot i que ens trobem amb una pandèmia ens posem a treballar”.

Respecte a les visites del CAEE, el primer que explica Closa és que “és una cosa que la resta de parròquies no tenen”. Així i tot, el funcionament del centre és “bastant simple”, es basa, principalment, en una programació i en una adaptació a la temporalitat, tenint en compte el temps del qual disposen tant els grans, com els petits per acudir a aquest espai. A més, al CAEE existeix una coordinació entre l’exposició en el sentit més senzill de la paraula, amb activitats per als infants, que són “el futur de la cultura”.

Aquesta programació en antelació funciona a la perfecció al CAEE, per aquest motiu, des del comú es treballen i s’organitzen al mil·límetre cadascuna de les activitats del món cultural que es fa a la parròquia. Aquesta seria una altra de les claus, la programació amb antelació. “Ja tenim pensades les activitats d’aquí a un mes a l’Espai Caldes, ja estem treballant amb les escoles d’art per al mes de setembre”.

Closa utilitza un símil per explicar el treball dels últims temps del departament de cultura. Concretament, explica que “hem endreçat l’armari. Abans teníem algunes peces, però ens faltava alguna que altra. Ara estem treballant en una peça que és donar sortida creativa a la gent de la parròquia, crear un espai creatiu. Hem descobert que ens faltaria aquest espai i estem treballant, dins de les possibilitats econòmiques que tenim, de poder tenir-lo. Amb això, ja tindrem completament endreçat l’armari, ja tindríem els calcetins, els pantalons, la camisa...”

Etiquetes

Comentaris

Trending