Cinquanta (i un) anys de passió per les muntanyes

El Club Pirinenc Andorrà havia de celebrar el seu aniversari al 2020, però amb l’esclat de la pandèmia va resultar impossible i han traslladat els diferents actes més destacats per a la present temporada

Al Club Pirinenc Andorrà (CPA) li va arribar el 50 aniversari en plena pandèmia. Es va fundar al 1970 per un grup d’excursionistes. Es va iniciar com una família, però ha anat evolucionant fins convertir-se en una associació amb pràcticament un miler de membres. “Abans ens coneixíem tots, però hem anat creixent i ara som moltes persones les que participem en les activitats. Totes les sortides són amb guies qualificats i remunerats, hem evolucionat molt”, expliquen des de la junta.

El club fa sortides tots els caps de setmana, excursionisme, esquí, passejades amb raquetes de neu, alpinisme, vies ferrades... Aquest coneixement de la muntanya i els seus voltants ha fet que, a la història del CPA hagin destacat dos fets importants. El primer d’ell, al 1978, quan es va aconseguir que els senders de gran recorregut GR-7 i GR-11 passessin per Andorra, creant així connexions amb França i Espanya. “El nostre país no estava en aquests mapes, i la gent que estava a l’associació en aquells moments va marcar camins i va treballar de valent per aconseguir-ho”.

D’altra banda, al 1997, el CPA va donar un cop de mà a una altra de les associacions destacades del país, els Fallaires. Conjuntament, van crear la primera trobada de l’argolla, una data molt important per al grup cultural i que, gràcies a l’ajuda del club, es va poder fer amb coneixement del terreny i d’una manera molt més amena i segura.

Actualment, el CPA es finança dels abonaments dels seus socis, que són la principal i pràcticament única font d’ingressos. “No estem subvencionats i som una associació sense ànim de lucre, així que el nostre pressupost és bastant limitat”. Per aquest motiu, es pensen i es valoren molt bé cadascuna de les sortides que es preparen. “Per al futur, tenim pensat organitzar altre tipus d’activitats, més obertes per a tot el món i oferir una alternativa de turisme a la muntanya”.

Per a poder celebrar els 50 anys, el CPA ha pensat dues activitats, la primera d’elles és la Diada del soci, que possiblement es deixarà per setembre, ja que a la temporada d’estiu “molta gent marxa d’Andorra i som menys per poder-la celebrar”. L’altra és la ‘Ferrada il·luminada’, una de les primeres que es fa a Europa.

Comentaris

Trending