Una cicatriu de 20.000 euros

L’Audiència nacional espanyola condemna un jove madrileny que va protagonitzar una batussa la nit de Cap d’Any del 2015 al 2016 en un replà de la Pleta de Soldeu

El cop de puny li ha alterat de manera ostensible la fesomia del rostre. Fins a tal punt que ni amb una operació reparadora aconseguirà tornar al seu lloc allò que es va moure amb una agressió causada la nit de Cap d’Any del 2015 al 2016. Per la cicatriu, l’acusat del cop haurà d’abonar 20.000 euros i, a més a més, s’haurà de fer càrrec del cost de la intervenció quirúrgica si aquesta es fa en un termini màxim, des d’ara, de dos anys. És una part de la sentència que acaba de dictar l’Audiència nacional espanyola resolent la batussa que hi va haver en un replà de la Pleta de Soldeu.

Quatre amics espanyols que llavors tenien una vintena d’anys celebraven a Incles l’arribada del 2016. Eren a la terrassa de l’apartament de la pleta que ocupaven quan tot d’un plegat van ser convidats a unir-se a la celebració de l'any nou per part d’un altre grup de joves que ocupaven un apartament un pis més avall del mateix edifici. Els quatre joves entre els quals hi ha l’ara condemnat, segons els fets que dóna per provats la sentència dictada recentment per l’Audiència espanyola, van acceptar la invitació i van baixar.

Quatre joves feien festa a la terrassa i un altre grup els va convidar a baixar en un apartament a la planta inferior, després els demanarien que marxessin i això va ser l’origen de tot plegat

En el transcurs de la vetllada, van sorgir desavinences amb el grup que organitzava la festa, per la qual cosa un dels nois del grup que muntava la festa els va instar a abandonar l'apartament, cosa que els primers van fer. Més tard, tres dels nois -dos homes i una dona- que continuaven en la festa van pujar a la planta superior, la mateixa on tenien l’apartament els nois que havien estat convidats a marxar, per anar a buscar, en un altre espai que tenien llogat, un carregador de telefonia.

Quan els expulsats de la festa van sentir que algú pujava, van treure el cap per la porta i van començar a increpar els nois que anaven a cercar el carregador. Es va entaular una discussió verbal que ben aviat sentiria el jove que era el principal organitzador de la festa. Veient que les coses podien anar maldades va pujar a auxiliar els seus companys. Però al replà de l’escala en va aparèixer un dels quatre que havien estat foragitats per haver intentat embolicar la troca i, de manera sobtada, va deixar anar un cop de puny a l’altura del pòmul esquerre que el va fer anar escales avall.

LES LESIONS

A conseqüència d'això, l’agredit va patir lesions consistents en una ferida incís-contusa infraorbitària esquerra d’uns tres centímetres vertical, que va precisar de neteja de ferida, extracció d’un cos estrany, aproximació amb punt subcutani no reabsorbible de 6/0 i tires adhesives. També es va haver de prescriure Ibuprofè de 600 MG cada dotze hores. Les indicades lesions es van curar al cap d’onze dies, quedant com a seqüela una cicatriu de 2,5 centímetres en sentit vertical i de 5 mil·límetres d’amplada a la regió palpebral inferior. Els metges han deixat clar que hi ha possibilitat d’una intervenció quirúrgica per disminuir el perjudici estètic, que és ben evident.

Les lesions es van curar al cap d’onze dies, quedant com a seqüela una cicatriu de 2,5 centímetres en sentit vertical i de 5 mil·límetres d’amplada a la regió palpebral inferior

El jove agredit va haver d’abonar 81,96 euros a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell per l’assistència a Urgències i el primer dia del 2016, juntament amb un dels amics amb què anava, va acudir al despatx central de la policia a interposar una denúncia. Posteriorment va interposar una querella ja a Espanya, tot promovent l’acusació particular contra els quatre joves, tot i deixant clar qui era l’agressor directe. De fet, es va arribar a dir que alhora del colpeig es va usar un cendrer o similar, fet que mai no s’ha pogut provar.

També el grup d’amics va intentar fer creure que l’autor de l’agressió havia estat un altre diferent al que tothom va identificar. Probablement això va ser així perquè el jove madrileny ara condemnat pel delicte de lesions -pel cop de puny de la pleta de Soldeu- ja va ser condemnat el 2017 per un furt i, per tant, és probable que ara hagi d’entrar a la presó. També ha retret el grup de joves que hagin passat més de set anys per a la celebració del judici. Però els magistrats de l’Audiència espanyola han refutat aquest argument recordant que la cooperació internacional sempre és complexa i que, a sobre, pel mig hi va haver la crisi sanitària.

LA RESOLUCIÓ

L’acusació particular exercida per la víctima del com de puny demanava per a l’agressor 4 anys i 6 mesos de presó, amb l'accessòria d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna; així com al pagament de les costes. Per via de responsabilitat civil reclamava una indemnització de1.100 euros pels dies que va trigar a curar de les seves lesions, 81,96 euros per les despeses hospitalàries, i 22.000 euros pel perjudici estètic. I l’import a què ascendeixi la cirurgia reparadora que es determini en execució de sentència.

Un any de presó, 700 euros pels dies que va trigar a curar la ferida, 20.000 euros per la cicatriu i el cost que tingui la intervenció quirúrgica per mirar de reparar el senyal que li ha quedat del cop

Finalment la condemna per un delicte de lesions l’ha establert l’Audiència nacional espanyola en un any de presó, amb l'accessòria d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. També imposa una indemnització de 81,96 euros abonats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell per l’assistència d’urgències. 700 euros pels onze dies que va trigar a curar-se-li lesions, cosa que suposa valorar en 60 euros cadascun dels 10 dies de lesió sense incapacitat, i en 100 euros el dia d’assistència mèdica.

També s’imposa una indemnització de 20.000 euros més per la seqüela consistent en la visible i antiestètica cicatriu a la cara, que els magistrats van poder visionar durant la vista oral i que altera de forma evident el rostre del lesionat alhora que per l’impacte emocional que pugui suposar aquesta seqüela, més el dolor que li ocasionaria una nova intervenció quirúrgica per pal·liar els efectes de la cicatriu. De fet, si abans de dos anys des d’ara el jove agredit se sotmet a l’operació quirúrgica per intentar reparar la marca, l’agressor haurà d’abonar les despeses de l’operació.

Comentaris (2)

Trending