La casa dels successors de l’enviat del comte Bernat III a Prats

Cal Puigcernal i les seves construccions agroramaderes associades passen a ser incloses en l’inventari general del Patrimoni Cultural en ser la llar d’una de les famílies més antigues de la parròquia de Canillo i com a exemple representatiu de l’arquitectura vernacular pròpia del país

Comentaris

És la llar d’una de les famílies més antigues de la parròquia de Canillo i un dels exemples de l’arquitectura vernacular pròpia del país. La suma de factors més el fet que les construccions estan ben conservades i no han patit excessives transformacions, ja que els canvis s’han fet mantenint la línia constructiva original fan de cal Puigcernal, a Prats, un bé cultural rellevant. D’aquí que la casa dels successors del qui al seu dia va ser l’enviat del comte de Foix Bernat III al poble canillenc s’hagi inclòs en l’inventari general de Patrimoni Cultural.

Amb l’objectiu de continuar amb la protecció del patrimoni cultural del país, s’acaba d’aprovar la inclusió de cal Puigcernal i les construccions agroramaderes associades –la casa pairal, l'era de la casa a Prats, la borda de la partida del Cultiar a Prats i la borda a Incles– a la secció segona de l’Inventari general del Patrimoni Cultural, com a Bé Inventariat (BI). La demanda d’inclusió la va fer la propietat. I l’acaba d’aprovar el Govern a petició de la ministra de Cultura, la canillenca Mònica Bonell. Abans, tot plegat ha passat els tràmits pertinents.

WhatsApp Image 2023 12 30 at 09.22.33
Cal Puigcernal, a Prats.

La proposta d’inclusió compta amb la valoració positiva i l’acord del consell assessor del patrimoni cultural, del dia 27 d’octubre del 2023, així com amb l’informe del comú de Canillo, del dia 19 de desembre del 2023. Tot amb molta velocitat i molt recent. No en va es tracta d’una propietat de la família del nou cònsol de Canillo, Jordi Alcobé, i malgrat que la petició d’inclusió a l’inventari el va fer formalment la seva mare, Denisa Font, no semblava que la sol·licitud s’hagués de resoldre amb l’hereu de la casa com a màxim representant ja efectiu del comú canillenc. En fi.

414013783 763710409107241 3486922976944415242 n
La borda d'Incles.

La casa –en el seu sentit més ampli: espai de producció i reproducció, que inclou les explotacions secundàries situades fora del nucli de Prats– compta amb espais agrícoles i ramaders com l’era i les bordes del Cultiar i Incles. Sens dubte, la casa Puigcernal és un testimoni rellevant de les formes de vida que van caracteritzar la societat rural de muntanya fins a la segona meitat del segle XX. Per això el departament de Patrimoni Cultural ha volgut “posar de relleu la importància que la família hagi volgut incloure la seva propietat a l’Inventari general del patrimoni cultural per garantir-ne la conservació per a les generacions futures. Un gest generós i compromès amb la història i la cultura del país”.

415023858 763710509107231 6163351041194359943 n
Borda de Prats.

Segons la documentació familiar, els orígens de la casa es remunten al segle XIII, quan probablement Ponç Arnay de château-Verdun (Arieja), enviat pel Comte de Foix Bernat III, s’instal·là a Prats. De la unió dels mots Ponç i Arnau en resultaria el nom Ponscernalt, que amb el temps derivaria en el nom Puigcernal. Una de les primeres referències documentals data de 1340, quan un home de nom Puigcernal, veí de Prats, participa en un acord entre la parròquia de Canillo i la vila de Merens per a l’ús dels emprius de Merens. La casa pairal va ser construïda a principis del segle XIX, en substitució d’una d’anterior que va ser destruïda per un incendi el 1808.

La foto històrica (cal Puigcernal és la casa blanca) és de Guillem de Plandolit. Les altres imatges són de Natàlia Montané (Patrimoni Cultural)

Comentaris (3)

Trending