Un carrer per la Mercè Bonell, homenatge a l’obertura del camí

El comú d’Andorra la Vella ha volgut fer aquest reconeixement a l’exconsellera general, que va ser la primera dona a arribar a l’organisme nacional i que va dedicar la seva vida a la política

En 1984 aterra al Consell General la primera dona. Ho fa, com bé explica ella, “aterrada”, sense esperar-s’ho, però decidida a seguir amb la carrera política que ja havia començat a nivell comunal. Mercè Bonell va obrir el camí a totes les polítiques que vindrien els anys següents, que cada cop ostenten càrrecs de major importància. Avui, gairebé quaranta anys després d’aquell primer pas a la Casa de la Vall, Andorra la Vella li dedica un carrer, per fer palès la seva importància a la parròquia i al país.

Bonell va arribar al Consell General per substituir Bonaventura Riberaygua Miquel. En l’acte d’homenatge que se li ha dedicat avui al comú de la capital, ha assegurat que ho va fer “amb pànic”. Ni l’edifici, ni l’estament, semblaven preparats per acollir una dona, “vaig voler anar al lavabo i va ser tot un drama”, recorda com a anècdota. Però això no la va frenar per seguir endavant amb la seva carrera política, que afirma que “vaig treballar molt a gust”. L’ímpetu i l’entusiasme encara li perduren avui en dia quan fa memòria d’aquells anys, “tenia ganes de fer coses, unes ganes rabioses”.

Aquestes ganes, les ganes rabioses de moure’s, de treballar i de canviar la situació són les que van obrir el camí a totes aquelles que vindrien després. Les dones polítiques que compartien també aquest entusiasme, que avui encara perduren als estaments nacionals. La síndica general, la primera a ostentar el càrrec, Roser Suñé, ha afirmat que “per mi és un esdeveniment que sempre recordaré amb molta estima”. Ella, molts anys després de Bonell, també ha canviat la història de les dones a la política andorrana. De fet, el cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que el següent pas seria tenir una representant de l’Executiu femenina. “Seria una culminació, espero que pugui arribar ben properament perquè seré el primer que me’n congratularé”, ha apuntat.

“Pensem que el seu pas i que fos de la parròquia era molt significatiu, però hi ha molts altres carrers que poden portar nom de dona i hi ha moltes dones que poden tenir carrers al seu nom”

La primera consellera, de moment, tindrà un carrer al seu nom a Andorra la Vella, d’on és i ha sigut veïna. “Pensem que el seu pas i que fos de la parròquia era molt significatiu, però hi ha molts altres carrers que poden portar nom de dona i hi ha moltes dones que poden tenir carrers al seu nom”, ha afirmat la cònsol major, Conxita Marsol. Per ella, quan Bonell va fer aquell salt a la política nacional, va ser un moment significatiu també a nivell personal. “Acabava de començar en la política, havia entrat al comú feia ben poc com a secretària general i tot era nou per mi, fins i tot això”, ha explicat Marsol. Per Suñé, l’exconsellera també va esdevenir una figura important a la qual seguir, un mirall en el qual reflectir-se.

Des d’aquella primera passa de Bonell la lluita per refermar la figura de la dona en tots els sectors de la societat continua. Tot i això, l’homenatjada ha assegurat que “ha canviat tot molt, la situació ara és fabulosa”. I és cert que la representació femenina en l’esfera política està molt present, “pot ser en altres llocs no hi som tant”, afirma Marsol, “però, per exemple, al comú d’Andorra la Vella tenim paritat”. Així ha confirmat també Espot, que ha assenyalat que el Govern i al Consell General “la situació d’homes i dones és gairebé igualitària”.

És evident que, al llarg de la història andorrana hi ha, i hi haurà, molts noms de dona que seran recordats. Que marcaran una línia divisòria entre l’abans i el després. Però sempre s’ha de tenir present aquelles que ho van fer quan tot estava més en contra que mai, “eren emprenedores, que havien de tirar també endavant la seva família, però que també van optar per servir el seu país”. Homenatjar-les és la millor manera de no oblidar-les, de no deixar perdre de la memòria allò que van fer, “a mi em fa sentir bé a tope”, ha assegurat Bonell.

1637756285190
Mercè Bonell rebent una placa igual a la que se situarà al carrer amb el seu nom.

 

Comentaris (1)

Trending