Una campana, una història

El llibre ''Homes i dones de Canillo, als auficis', de Robert Lizarte, recull amb detall les 21 campanes que hi ha a la parròquia i la seva història

Les campanes estan presents en tot els moments de la vida a través de les oïdes, però ben poques vegades es poden veure amb detall i saber la història que hi ha al darrere de cadascuna. Amb el llibre, 'Homes i dones de Canillo, als auficis', Robert Lizarte apropa a la població les 21 que hi ha a Canillo. La següent parada, una publicació amb la resta de les parròquies.

Cada església té una història i les seves campanes no són una excepció. El campaner Robert Lizarte ha presentat aquest vespre la primera publicació de les campanes del país i que tracta de les 21 que hi ha a la parròquia del títol. El títol, ‘Homes i dones de Canillo, als auficis’ té també la seva història que, com ha explicat el mateix Lizarte, es remunta a “la cantarella que es cantava el Divendres Sant quan no es podien tocar les campanes. La canalla es passejava pel poble tocant el carrau”.

L’objectiu de la publicació, com les que es durà a terme amb la de la resta de parròquies, “baixar les campanes perquè la gent les pugui veure. Estan fotografiades amb molt de detalls i la història. En definitiva, apropar les campanes que és un objecte que ens acompanya des que naixem fins que morim”.

En aquest sentit, el campaner ha avançat que aquells que mirin hi descobriran uns objectes “profusament decorats; una decoració molt maca del segle XVI-XVII” o les especificitats de cadascuna, com “una campana viatgera que va anar a una fira de Sevilla”. En tot cas, i com ha insistit, a través d’elles es pot conèixer la història de la localitat o la seva cultura i tradicions.

Canillo serà l’única parròquia que disposarà d’un llibre en exclusiva i és que com ha confirmat Lizarte, la resta de les parròquies s’editaran en un únic volum, tot i que això no significarà que l’estudi i els detalls siguin igual de profunds i rigorosos.

Etiquetes

Comentaris

Trending