Calçotada preelectoral (o no)

La Unió Pro-Turisme d’Escaldes cou deu mil calçots per distribuir-los en vuit-centes racions que pràcticament s’esgoten al Prat del Roure, entre una filada de ciutadans i alguns polítics amb pitet i precampanya

El calendari electoral, als integrants de la Unió Pro-Turisme d’Escaldes no els ha afectat la calçotada. Als centenars de comensals que han passat aquest migdia pel Prat del Roure, tampoc. Vaja, a la immensa majoria, ni fu ni fa. A uns pocs, els polítics amb pitet per a la fotografia sí que els afecta. Des de Xavier Espot a Judith Pallarés -immersa entre la ciutadania i sense fotos oficials- passant per diversos dirigents comunals encapçalats per la cònsol Rosa Gili. En fi, deu mil calçots cuits, que es diu aviat.

Estava satisfet el president de l’entitat escaldenca, Jaume Ambor, veient com anava l’acte popular. Estaven satisfets els polítics -Gili ha destacat el bon temps que feia- i el rector de Sant Pere Màrtir, un Jaume Soy que s’ha atrevit fins i tot a aigualir el vi. Són ben bé les coses de les benediccions que es donen en aquest país i en pocs llocs més. Però el que comptaven eren els calçots, i la filada de gent que s’ha atansat al Prat del Roure per degustar-los. Els calçots i la botifarra. I la salsa, que tot compta i ja se sap que la calçotada, sense una bona salsa, no és el mateix.

Ambor repassava la recepta: vuit-centes racions a raó d’una dotzena de calçots, una botifarra, una llesca de pa, una mica de beure i un pitet. I el president de l’UPTEE no preveia que quedés gaire producte sense consumir. Ep, i que la cosa no és gratuïta. Cal treure el tiquet. Que l’entitat, per moltes eleccions que hi hagi, encara no ha negociat la subvenció amb el comú. I això que el comú tenia una bona delegació de personal institucional. De Gili a Meritxell Massoni, de Valentí Closa a Cèlia Vendrell. O el fins fa poc conseller d’Acció Marc Magallón.

IMG 8904
Quatre de les 'comensals' en una 'taula' improvisada. | TONI SOLANELLES

Fa un parell d’anys que l’entitat escaldenca opta per la mateixa quantitat de material. I és que amb la pandèmia encara en punt àlgid, es va fer una calçotada sobre rodes amb menys calçots que en altres ocasions. Hi va haver embús de trànsit monumental i es va fer curt de calçots. I ara Ambor i els seus col·legues de feina -des de les 7 del matí preparant les brases perquè l’exèrcit ciutadà pugui llepar-se els dits, bruts- prefereixen que en sobri (pocs) que no pas que en falti. I gaudeixen emmascarant-se i omplint-se els dits de salsa.

La salsa electoral. Perquè Espot, el cap, tot just s’ha menjat un calçot entre trucada i trucada. Als polítics, a alguns, el mòbil els treia fum. Els calçots, estaven ben fumats. I segons alguns dels que n’han menjat sense compassió, prou bons que estaven. La dotzena de taules que hi havia a la zona dels Veedors han quedat en no-res. Sort que la gespa i el mobiliari urbà del Prat del Roure han estat bons aliats.

Comentaris

Trending