Borís I se’n torna al clot

La quarta temporada de ‘Turistes i Banyistes’, el muntatge turístico-cultural que permet descobrir llogarrets d’Engordany i elements de la seva història i la del Principat, es tanca amb molt bona acceptació tant per a visitants com per públic local

Fer de turista a casa. O fer-se el boig. O ser-ho, fins i tot. Com pot ser va ser el cas de Borís Mijáilovich Skóssyrev Mavrusov. En altres paraules: Borís I rei -per uns dies- d’Andorra. Ell i els seus servents (¿o potser servents de l’Hostal Valira?) Tonet i Martina són els encarregats d’introduir els turistes (¿o banyistes?) en la realitat de l’Andorra de fa unes quantes dècades, fins i tot alguns segles, i de poder gaudir dels racons d’Engordany.

Borís I (Sito Adrán) reviu -ha reviscut, de fet- per uns dies. D’aquest agost i aquest setembre. I aquest diumenge ha tornat al Clot. Es feien les darreres funcions del muntatge turístico-cultural ‘Turistes i Banyistes’. Una recreació de l’Andorra del passat passant pels carrerons empedrats i costeruts de l’Engordany del pessebre d’Esteve Albert. Un Engordany on s’hi mantenen llogarrets pels quals no ha passat el temps o ben poc, un Engordany on hi ha adinerats casalots, i un Engordany, entre molts d’altres, on s’hi pot veure la barbàrie perpetrada per un comú demòcrata i tolerada per un de socialdemòcrata en forma de casa Trenella i un atropellament a la construcció.

En fi. Vuit escenes més la inicial de Borís I i els seus servents a la plaça de l’Esbart Santa Anna que repassen anècdotes, dates, dades, tòpics i tantes altres coses de l’Andorra de segles diversos. Fins al del ‘tik tok’, que també hi apareix. L’espectacle, d’una hora generosa, va ser creat el 2018 en el marc de la celebració del 40è aniversari de la parròquia. D’Escaldes-Engordany. El muntatge ideat i concebut pels actors i creadors teatrals Juanma Casero i Irina Robles va tenir tanta requesta que amb alguns retocs s’ha mantingut. Ni la pandèmia no l’ha vençut.

Abans, el venç un xàfec com el que va caure la tarda de dissabte i que va comportar l’anul·lació de les representacions de llavors. En gran mesura s’han traslladat a aquest diumenge. Darrer dia i fins l’any que ve. Amb les tafaneres del safareig o les coses del síndic Roger d’Areny i Plandolit i la seva obcecació per obtenir millores viàries, a la carretera, i alguns dinerets més per al país, aquell país de matxos i trumfes, ni que fos atorgant llicències per al vici i el joc del casino que fa anys i panys s’hauria hagut de fer i que tot just ara té els fonaments i l’esquelet construïts. I no pas a Engordany.

Que si la creació del cos de l’ordre o els turistes que es perden tot buscant un termolúdic fet amb cristalleres i on els banyistes (¿o potser turistes?) hi mostren el cul. Des de la placeta de l’esbart fins als peus de l’església de Sant Jaume d’Engordany. Un bon recorregut. I una bona distracció amb ‘fardellistes’ inclosos. Quarta temporada del ‘Turistes i Banyistes’ i Borís I altre cop a descansar. Fins a l’estiu que ve. Això sempre que abans no hi hagi alguna altra bogeria.

Comentaris

Trending