Bicicletes sense gàbia

L'empresa encarregada de la concepció del futur centre interactiu d'Andorra la Vella no han tingut en compte que les velocípedes antigues no tenen les mateixes mesures que les actuals

Comentaris

El comú d'Andorra la Vella ha aprovat en la sessió d'aquest dimarts les obres d'adequació del Centre interactiu de la bicicleta que s'afegeix a la part museogràfica. Amb tot plegat ja s'han invertit 1,5 milions d'euros en el projecte. Crida l'atenció que només s'hagi presentat una empresa per fer els treballs però encara més que les gàbies per encabir-hi les bicicletes, o més aviat els dissenyadors, no hagin tingut en compte que les bicicletes antigues eren més gran que les actuals i que no es poden engabia"

Els dos fets no han passat inadvertits pels consellers de l'oposició i especialment per Sergi González. En primer lloc ha dit que és molt estrany que en un projecte que supera els 700.000 euros només hi hagi un candidat. La cònsol major, Conxita Marsol ha contestat que "actualment hi ha moltes obres al país. A més a més, el preu que han proposat és molt ajustat a l'estimatiu que havíem fet".

González però, s'ha mostrat molt astorat pel fet que "l'empresa que està dirigint el projecte no s'havia donat compte que les mides de les bicicletes no són les mateixes d'abans que les d'ara". Perquè la humanitat no ha pedalat sempre amb bicicletes com les d'ara. Des del primer vehicle amb dues rodes posades l'una al davant de l'altre, obre del baró Karl Drais, hi ha hagut els primers pedals, una bici amb quatre rodes, un aparell amb els pedals davanters, les 'penny-farthing' amb unes rodes davanteres enormes, les de rodes amb pneumàtic i la transmissió per cadena de rodets o el tàndem de Ramon Casas i  Pere Romeu en una pintura de l'any 1897.

El tema de les gàbies s'afegeix al singular periple del Centre interactiu de la bicicleta que va començar a rodar l'any 2018 però amb una bicicleta del baró Drais i no amb la de Pogacar al darrer Tour. En teoria s'havia d'inaugurar l'any 2019 i així es va anunciar durant la signatura del conveni entre la corporació de la capital i la família Riberaygua, propietària de la col·lecció.

L'obertura es vol fer durant la pròxima Festa del Poble

Aquell dia, Turi Riberaygua ja va anunciar que el museu acolliria bicicletes de tot tipus construïdes entre el 1860 i el 1950. Marsol ha dit aquest dimarts que la pandèmia ha frenat tot el procés i ha apuntat que la possible obertura es faria durant la pròxima Festa del Poble. "Serà un atractiu per a la parròquia i per al país. Ha de formar part de la xarxa de museus. Cal tenir el compte la popularitat que té la bicicleta en el nostre país". El cònsol menor, Davi Astrié ha apuntat que hi ha pocs museus d'aquest tipus al món. Les obres han de durar uns sis mesos. Després caldrà determinar quines bicicletes es podran engabiar. El nou projecte, s’ubicarà sota de la plaça dels ‘Set poetes’, a la planta baixa i semisoterrània de l’edifici comunal que acull la Sala Àgora i les antigues dependències del departament de Social ubicades a la plaça Lídia Armengol.

 

Comentaris

Trending