AstraZeneca, més segura que els anticonceptius, viatjar en avió o fumar

Salut destaca que el risc de patir una trombosi per culpa de la vacuna és molt inferior que amb altres fàrmacs o costums habituals i recorda la importància de saber detectar els símptomes per, si es produeixen, actuar a temps

Molt s’ha parlat, i es continuarà fent, dels efectes de la vacuna d’AstraZeneca contra el coronavirus. Sobre el vaccí que més s’ha emprat a Andorra, amb unes 18.000 dosi facilitades, planen els dubtes sobre la possibilitat que pugui provocar episodis trombòtics entre les persones a les quals s’ha administrat. Un risc que, però, Salut ha volgut destacar que és inferior al que provoquen, per exemple, les pastilles anticonceptives, el tabac o els viatges llargs en avió.

Ara fa unes setmanes, la consellera general no adscrita Carine Montaner va preguntar a Govern si es plantejava aturar la vacunació amb el farmàc anglo-suec. Ho feia després que diversos països de la Unió Europea, com Dinamarca i Noruega, haguessin decidit aturar el seu ús a causa dels casos de trombosis que s’havien detectat. Com tothom sap, l’executiu va continuar amb la campanya de vaccinació fins a esgotar la primera meitat de les dosis d’AstraZeneca arribades via el projecte Covax de l’Organització Mundial de la Salut. I ho va fer seguint els arguments de les principals autoritats sanitàries, que desgrana en la resposta escrita enviada a la parlamentària laurediana.

El risc de patir una trombosi amb AstraZeneca és del 0,0006% quan entre les dones que prenen anticonceptius ascendeix a 0,13%

Entre els arguments que posa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hi ha les dades de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària. I amb aquestes es posa en relleu que “la probabilitat d’un episodi tromboembòlic relacionat amb les vacunes contra la Covid-19 és molt més baix” que si s’emmalalteix. Així, s’assegura que el perill de patir trombosi amb AstraZeneca és del 0,0006%.

I això es compara amb l’ús d’altres medicaments, per exemple els anticonceptius orals. En aquest cas, el risc és del 0,13%. És a dir, més de 200 vegades superior. També seria més perillós fer teràpia hormonal per la menopausa: 0,06% (100 vegades més).

I la comparativa encara és més favorable amb AstraZeneca si s’analitza amb altres actuacions també habituals. És el cas de fumar. “La mateixa societat recorda que el risc de trombosi en persones fumadores és del 0,28%”, recorda Govern, mentre que “en trajectes llargs d’avió pot arribar al 12%”.  

En la resposta, Benazet també posa sobre la taula els informes favorables de l’Agència Europea del Medicament. Això, deixa clar també que s’ha treballat amb els professionals sanitaris i s’informa els vacunats dels símptomes als quals cal estar atent i que podrien fer pensar en una reacció adversa perillosa. I és que, es recorda, els organismes han remarcat “la importància del diagnòstic i el tractament precoços d’aquests possibles esdeveniments trombòtics acompanyats de trombopènia”.

Comentaris (6)

Trending