L’artista de la hidroescolta

(AMB VÍDEO) Andorra la Vella ha aconseguit ‘recuperar’ l’aigua corresponent al consum que fan 8.000 llars gràcies a la reparació de fuites que ha fet després d’auscultar el 10% de la xarxa, en aquells punts on s’havia que hi havia més disfuncions

El crac és el tècnic. L’hidròfon l’ajuda. Però és gràcies a la seva experiència que sap distingir si el soroll que sent sota terra és una fuita o no. A més, una cosa és detectar on hi pot haver una pèrdua d’aigua i, l’altra, saber on és el punt origen. I no és evident. “Poques vegades aflora l’aigua, pocs cops dóna indicis”, remarca el cap d’Aigües d’Andorra la Vella, Roger Rabasa. Aquest divendres acaba la segona fase de l’auscultació de la xarxa potable. Haurà analitzat els 50 quilòmetres de canonada que hi ha distribuïts per la parròquia.

Els mesos de maig i juny passats es va dur a terme la primera fase de l’auscultació amb ultrasons. Llavors es va repassar només el 10% de la xarxa, però ja se sabia que s’anaven a atacar els punts més crítics, allí on el treball de camp previ fet pels tècnics comunals indicava que hi podia haver pèrdues notables. I se’n van trobar. Oitant. Fins al punt que la reparació d’aquelles fuites ha permès a Andorra la Vella ‘recuperar’ l’aigua corresponent al consum que fan 8.000 llars i, alhora, millorar en 20 punts percentuals el rendiment, l’eficiència de la xarxa. És a dir, una millora del 33%.

Així ho ha explicat el cònsol menor i responsable de la conselleria de Serveis, David Astrié, que ha afirmat que el treball que ara s’acaba en la fase d’auscultació té per objectiu “trobar el màxim de fuites si és que n’hi han”. Astrié ha remarcat que per factors diversos, del total de l’aigua que se serveix, només entre el 50 i el 60% arriba on toca. La resta es perd pel camí. La primera fase va permetre fer incrementar 20 punts el rendiment, i “arribar no a l’excel·lència però sí a una molt bona eficiència”. Es van solucionar fuites als carrers Gil Torres, Ciutat de Valls, una part de l'avinguda Príncep Benlloch, plaça Guillemó, carrers Dr. Nequi, Bonaventura Riberaygua, cCiutat de Consuegra, una part del carrer de l'Aigüeta, carrer de l'Estadi i una part de l'avinguda d'Enclar.

El tècnic que s’encarrega de l’auscultació és d’una empresa forana que treballa en col·laboració amb una del Principat i que a parer de Rabasa està fent una feina encomiable més enllà de ràpida. En encara no dues setmanes haurà repassat més de 40 quilòmetres de xarxa. Cert que com més reparat està l’entramat, més complicat és de trobar fuites. Però no obstant això, no s’abaixa la guàrdia. L’heterogeneïtat dels terrenys per on passen les canonades i el pes i intensitat del trànsit són els dos principals factors causants de les ruptures.

L’auscultació ha tingut un cost d’uns 20.000 euros. Les reparacions ja són molt més cares. I el comú, a més a més, preveu invertir 600.000 euros el 2023 i 600.000 euros més el 2024 és digitalitzar tot el cicle de l’aigua i poder sectoritzar parròquia i establir una quinzena de comptadors que controlin la xarxa de tota la parròquia. Es podrà monitoritzar, doncs, tot el pas de l’aigua potable per les entranyes i es podrà saber exactament per on passen i a quins nivells estan els recursos hídrics de la parròquia, tal i com ha ressaltat Astrié.

El cònsol menor ha deixat clar que “abans de buscar altres recursos hídrics” cal primer optimitzar la xarxa existent i millorar-ne l’eficiència, que és el que s’ha fet i el que s’està fent. Tot i la sequera, que s’ha deixat notar, la xarxa “no està tensada ni molt menys”. I no es busquen recanvis tot i que sí s’està al cas “d’hipotètics llocs interessants” per si mai cal disposar de noves fonts, de noves deus, d’on tibar per abastir la parròquia i el seu consum d’aigua.

Comentaris (3)

Trending