I és que després del reconeixement internacional, els responsables de mantenir viva la flama de la tradició dels ossos al Pirineu van signar una declaració, això per allà el desembre del 2023, per la qual, entre altres coses, com la de, justament, ser el relleu d’unes celebracions ancestrals, també feien vots per fer créixer la germanor entre les diferents localitats i associacions organitzadores de les festes de l’os. El febrer és festa grossa a l’Alt Vallespir.
I en aquest marc i d’aquesta manera cal entendre la visita d’una delegació andorrana, en aquest cas, a Prats de Molló, la segona de les tres localitats de la Catalunya del nord, de la França més nostrada, que fa festa amb els ossos. Arles i Sant Llorenç de Cerdans són les altres dues poblacions que, juntament amb Encamp i Ordino ostenten el reconeixement de cinc punxes de la Unesco. I a Prats de Molló hi han fet festa grossa aquest cap de setmana i allí han viscut en primera fila el Dia dels ossos representants institucionals i de la vida associativa andorrana.

En efecte, aquells que més gatzara i més implicació hi han mostrat han estat els membres de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, que des de divendres han estat apuntats a tots els actes haguts i per haver que s’han fet a Prats de Molló al tomb de la celebració de l’os. Tres dels integrants de la comissió executiva, Albert Roig, Eva de la Pena i Lluís Moliné han viscut de ple la festa.
I aquest diumenge s’hi ha afegit la branca institucional de la delegació, amb la ministra de Cultura, Mònica Bonell, i la directora de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, representant el Govern. Els cònsols de Ordino, Mar Coma i Eduard Betriu, més la consellera de Cultura, Mònica Armengol, fent vots per la seva parròquia, i per part d’Encamp el conseller de Cultura, Joan Sans, i la titular de Manteniment i Infraestructures, Sabrina Grégoire.
Comentaris (2)