Amb tu sí, amb els altres ja veurem

Espot i Marsol escenifiquen principis d’acord ja coneguts sobre tres convenis: plaça del ‘The Cloud’, el recinte multifuncional i construcció d’habitatge a preu regulatEl cap de Govern demòcrata s’aferra a la ‘tàctica de la por’ tot advertint que perquè certs projectes tirin endavant “és imprescindible que executiu i comú” vagin de bracet

Espot i Marsol, Marsol i Espot. Els dos amos del tros, el governamental i el comunal d’Andorra la Vella, han escenificat el darrer dia de campanya l’aliança suposadament vencedora. “És imprescindible que Govern i comú vagin de la mà”, ha remarcat el cap de l’executiu. Que vagin de bracet perquè tirin endavant projectes d’interès general… demòcrata. Els dos dirigents polítics han exemplificat aquesta unitat guanyadora amb “tres exemples concrets”. Tres principis d’acord ja sabuts que s’han tornat a remarcar: convenis per fer que l’espai del ‘The Cloud’ quedi definitivament com una plaça; pacte perquè el recinte multifuncional es construeixi sí o sí a la capital: i entesa perquè el comú pugui cedir dos terrenys al Govern i aquest hi pugui construir habitatges a preu regulat.

A tocar de les lletres i el jardí vertical que han substituït ‘The Cloud’, el cap de Govern i la cònsol major i candidata d’En Comú per Andorra la Vella han reinventat aquella ‘tàctica de la por institucional’. Suavitzada, si es vol. Però estratègia igualment. Si manem nosaltres, hi haurà pastanaga per al poble. Sinó, ja ho veurem. Espot, que ha admès parlar també com a president demòcrata -que evidentment no li dóna cap prerrogativa sobre els convenis que caldrà firmar per fer realitat els projectes que esmentava- i ha reconegut que s’estava fent un acte obertament electoral “perquè estem en campanya”, també ha hagut d’afirmar, almenys verbalment, que el Govern, vetllant “per l’interès general”, haurà de mantenir la mateixa voluntat expressada aquest divendres 13 si el diumenge 15 Marsol no aconsegueix vèncer i reeditar la majoria comunal.

El mandatari governamental assegura que no té pas clar quines són les propostes socialdemòcrates en relació amb els tres convenis que es negocien a Andorra la Vella

Espot, però, ha afirmat també que l’escenari d’una derrota a la capital no es contempla i, per tant, la plaça del ‘The Cloud’, els pisos de naturalesa pseudosocial i l’equipament multifuncional hauran d’anar endavant. Però en el cas que Marsol no pogués continuar al capdavant del comú de la capital “que ens posem d’acord crec quer serà molt difícil”. I encara menys en un termini breu, que és el que ara mateix caldria per tancar els convenis negociats i que “hem estat molt prudents” de no tancar abans de les eleccions “per una qüestió de respecte”. 

El cap de Govern ha assegurat que no podia garantir que els projectes anunciats tirarien endavant si el govern comunal passa a ser del PS perquè, ha dit, no sap que pensen ni quines propostes tenen els socialdemòcrates per a les tres qüestions. I també ha assegurat no compartir la visió de Terceravia en relació amb el fet que el cost de l’adequació de la plaça que s’haurà de refer a la confluència de l’avinguda Meritxell amb els carrers Riberaygua i de la Borda hauria de ser assumit pels propietaris via contribucions especials. “No ho secundarem”, ha dit Espot tot recordant que per aquell espai hi passen desenes, centenars de ciutadans de totes les parròquies cada dia. No només els veïns del costat.

El màxim responsable de l’executiu s’ha esplaiat a esmentar aspectes globals ja coneguts sobre els futurs convenis que haurien d’anar “en benefici del conjunt de la població”. I ha recordat, per exemple, en el cas de l’espai del ‘The Cloud’, també Andorra Telecom ha mostrat el seu ple acord. Tant Espot com la mandatària comunal han confirmat que en l’espai que havia ocupat l’antiga caserna dels bombers s’hi alçarà un nou edifici per acollir dependències administratives i comercials de l’operadora de telefonia. I que això contribuirà a donar vida a l’indret, que, en part, continuarà sent d’ús ciutadà.

La cònsol de la capital redueix la ubicació del futur edifici multifuncional a pràcticament l’espai de l’antiga plaça de braus davant de Govern, sense descartar del tot la Margineda

La cònsol de la capital ha reduït una mica més els escenaris que poden acollir el recinte multifuncional. Pràcticament ha donat per fet que es farà just davant de l’edifici de Govern, en el lloc que ocupa l’antiga plaça de braus, encara que també es contempla, en segon terme, un espai a la Margineda. Quant a la construcció dels pisos d’accés ‘tou’ des del punt de vista econòmic, hi ha molts terrenys per poder facilitar al Govern. Marsol ha recitat un bon reguitzell de llocs (rere la Rambla Nova, al Fener, a Ciutat de Valls, a la Margineda): “Hem aconseguit un gran patrimoni” aquests darrers anys gràcies a les cessions de terreny i altres acords de desenvolupament urbanístic.

Preguntat el cap de l’executiu pel fet que la cònsol de la capital hauria volgut majors transferències governamentals per a Andorra la Vella, Espot ha remarcat que “hi ha el 99% de coincidències; però és normal, que cadascú, en alguna qüestió, pugui tenir una posició divergent” i que en matèria de transferències l’anterior Govern va haver de conciliar entre totes les parròquies per arribar a “una solució de compromís”. Espot ha deixat clar que “no es planteja reobrir el debat” transferencial i tot explicant que no és d’Andorra la Vella també ha afirmat que d’alguna manera caldrà reconèixer la capitalitat. “Estem oberts a parlar-ne” perquè “és una demanda legítima”. I entre assentiments de Marsol també ha recordat que no només de transferències viuen les parròquies. També d’inversions. Una nova picada d’ullet a la construcció de l’equipament multifuncional. “Serà a Andorra la Vella”, ha deixat clar la cònsol. Bé, si guanya les eleccions. Sinó…

Comentaris (4)

Trending