L’adeu andorrà a Benet XVI

A l’església de Sant Esteve s’ha celebrat la missa funeral pel Papa emèrit, on el Copríncep ha destacat el seu paper en diferents moments de la història del Principat, com la signatura de l’Acord amb la Santa Seu

Andorra s’ha acomiadat amb una missa funeral del Papa Emèrit, Benet XVI, a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella. Han estat presents tots els preveres de l’arxiprestat de les Valls, i el Copríncep, Joan Enric Vives, ha ofert un sermó on ha lloat la figura de Joseph Ratzinger al capdavant de l’Església, però també a la història del Principat. Precisament, com a facilitador de l’Acord amb la Santa Seu. D’aquesta manera, ciutadans, representants polítics i religiosos han pregat per la seva ànima i han reconegut “la seva vida, el seu pontificat i el seu mestratge”.

Ha costat, passant pocs minuts de les 20:00 h del vespre l’església de Sant Esteve estava lluny d’omplir-se. Finalment, però, els fidels han acudit a la crida del Copríncep per acomiadar-se del primer Papa emèrit de la història. El primer que ha tingut un soterrament dirigit pel seu successor, el Papa Francesc. Així ho ha destacat Vives, assenyalant que “els ritus s’han adaptat, però l’esperit és el mateix”. Ell hi va ser present durant la cerimònia al Vaticà, i avui ha traslladat la seva figura a tots aquells que han volgut apropar-se a escoltar-lo.

I han estat uns quants ciutadans qui ho han fet, però també personalitats polítiques. Vives ha excusat la presència del cap de Govern, Xavier Espot, segurament massa ocupat amb els afers de l’administració, que han estat intensos aquest dilluns. Però no li han faltat reconeixements. Síndiques generals, ministre de Presidència, Jordi Gallardo, en representació de l’Executiu. També comunals, amb la cònsol de la capital, Conxita Marsol, i els d’Ordino, Sant Julià de Lòria i Canillo, Josep Àngel Mortés, Josep Majoral i Francesc Camp. I a manca d’un cap de Govern, n’ha tingut un d’’ex’, amb Albert Pintat també present.

En l’acomiadament més andorrà que se li podia donar al Papa emèrit s’ha aprofitat per recordar la seva figura dintre de la història i els canvis del país. De fet, Vives ha assenyalat el deute que té el Principat amb ell per afavorir el Concordat entre la Santa Seu i el Principat fa setze anys. “Sou entre nosaltres els representants d’aquell treball ben fet que us agraïm”, ha reconegut Vives als presents. També s’ha sortit del discurs i ha contat anècdota. Per fer palès l’estima que li professava a Ratzinger. Així, ha explicat que li va regalar una còpia del Manual digest, assegurant-li a Benet XVI que li agradaria. “Parla d’un lloc petit, entre muntanyes, com casa teva, i a ell li va fer molta gràcia”, ha recordat.

D’aquesta manera, en un discurs estès, on ha remarcat alguns dels principals pilars de la fe que predicava el Papa emèrit, i de la necessitat de “situar Déu en el centre de la vida social”, ha ofert una cerimònia plena de missatges. Com aquell que ha explicat, on ha recordat el paper de mestre i professor universitari de Benet XVI, i “l’última lliçó de vida” que va deixar, on indicava que “la ciència no ofereix resultats irrefutables en contrast amb la fe catòlica”. I ha estat amb aquesta fe amb la qual Vives, i Andorra sencera, ha dit adeu al Sant Pare.


Etiquetes

Comentaris

Trending