40 anys, 1500 alumnes i un vídeo

Els estudiants dels tres centres de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança s’han trobat a Andorra la Vella per gravar una coreografia amb percussió corporal i, així, celebrar l’aniversari del sistema educatiu

El centre d’Andorra la Vella ha estat ben atapeït aquest dimecres al matí. A l’aparcament de Prada Casadet s’han congregat 1.500 joves que han cridat l’atenció de qualsevol persona que passés per la zona. La música que els ha acompanyat també ha estat fonamental. El motiu no ha estat altre que celebrar que l’Escola Andorrana fa 40 anys. Mitjançant percussió corporal, una coreografia i la col·laboració dels professors de música s’ha gravat un vídeo per commemorar-ho.

No ha estat fàcil reunir els tres centres de Segona Ensenyança de l’Escola Andorrana. La coordinació ha estat vital, i complicada. Així ho assegura un dels impulsors, Jordi Porta, professor de música d’Encamp i codirector del Cor de Rock. “L’organització no ha estat fàcil, tampoc el fet que cada alumne portés una cadira, que no era evident”, ha remarcat. Però s’ha pogut fer, i més de 1.500 joves s’han assegut per seguir instruccions. Tot un esdeveniment. Conjuntament han treballat les escoles, però també els comuns i el ministeri, “ens han deixat material, l’espai, ha estat clau poder comptar amb tothom per poder-ho fer”, ha remarcat Porta.

Però, què és exactament el que es farà? Gravar un vídeo d’una cançó amb una coreografia de percussió corporal. A Encamp, ha explicat Porta, fa tres anys que es treballa aquesta activitat, però en fa un que es va començar a idear com poder commemorar el 40 aniversari de l’Escola Andorrana. Tres són els mesos que han tingut els joves com la Mar Gardella, l’Eric Casal i l’Ana Jona per aprendre. I no ha estat fàcil, ha indicat la Mar, “al principi vam pensar que el ball era difícil, però l’hem pogut aprendre a poc a poc”. Ho ha corroborat l’Eric, que ha assegurat que el més complicat ha estat “coordinar la classe”. L’Ana, però, ha remarcat que ha estat una molt bona experiència i que s’ho han passat d’allò més bé practicant des del febrer.

La idea de la coreografia neix de Santi Serratosa, i el grup que posa la melodia és el català Koers. La cançó, ‘Ballarem’. “Té molt de significat, explica que malgrat la pluja i les adversitats hem de continuar ballant, és sobre l’empoderament i té molta força”, ha explicat Porta. L’Eric ho ha interpretat com a què “res ens pot aturar”. I fa 40 anys que l’Escola Andorrana no s’atura. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha afirmat que “hem evolucionat en totes les dimensions, i ens sentim molt orgullosos de tenir un sistema propi i d’aquesta convivència dels tres sistemes educatius”.

Gravació d'un videoclip de percussió corporal per celebrar els 40 anys de l'Escola Andorrana

Aquests 1.500 alumnes son la generació actual, però n’hi ha hagut moltes altres abans. Vilarrubla ha assegurat que la creació de l’Escola Andorrana fa 40 anys “va ser una aposta molt valenta que va néixer per iniciativa d’unes quantes famílies que volien un ensenyament en català i laic i que, després, el Govern li va donar suport”. Des d’aquest punt, el recorregut ha estat llarg i canviant, “ha crescut molt, en alumnes, que es va començar amb una vintena i van passar a ser 4.000, amb professorat i a nivell pedagògic”.

Després de 40 anys, el futur està assegurat. “El gran repte de l’educació és anar, si es pogués, per endavant dels canvis que té la societat”, ha afirmat Vilarrubla. Així és també amb l’Escola Andorrana, que ha de continuar treballant per adaptar les formacions que ofereix en l’actualitat. “No podem seguir ensenyant i avaluant els nostres alumnes quan les eines que tenen al seu abast no tenen res a veure amb les eines que teníem altres generacions”, ha remarcat la ministra. Amb tot, el principal objectiu de l’escola “és sempre educar, sobretot amb els valors i amb els coneixements que siguin necessaris per afrontar els reptes que ens marqui el futur”.

Comentaris (2)

Trending