2019/2020: l’hivern sense fred

Si per alguna cosa serà recordat l’hivern que acabem de deixar enrere és per la manca de fred i de nevades en cotes baixes. També per la màniga curta d’alguns dies de febrer. Un bon exemple es pot trobar a un lloc tradicionalment molt fred com és la Cortinada, com es pot comprovar amb les dades facilitades des de Visual Meteo.

L’hivern meteorològic acaba sense cap gelada forta, sense cap entrada d’aire fred destacada i amb una temperatura mínima absoluta a La Cortinada de -4,3 ºC que es va donar el 3 de desembre. Per contra, l’estació ens ha portat dies molt càlids per l’època, amb 19,8 ºC de màxima absoluta (el 23 de febrer), i 13 dies amb temperatures superiors als 15 ºC més pròpies dels mesos d’abril o maig.

La temperatura mitjana de l’hivern ha estat de 3,6 ºC, sent el gener (2,4 ºC) el més fred de l’estació i el febrer (5,2 ºC) el més càlid, que ha tingut més de la meitat de dies sense gelades. Un dels fets destacables de tot el període ha estat l’absència de fred, en cap dels 91 dies d’hivern el termòmetre s’ha mantingut per sota dels 0 ºC, i només en 7 jornades la màxima ha estat inferior als 5ºC.

Un altre dels indicadors que mostren la suavitat de l’hivern 19/20 és l’absència de gelades fortes o extremes (temperatures inferiors a -5 ºC o -10 ºC respectivament) i el fet que només hagi gelat 64 dels 91 dies de tota l’estació. O el que és el mateix, en tot l’hivern a 1.330 m d’altitud, les mínimes han sigut positives 27 dies, pràcticament un de cada tres dies.

RESUM DE TEMPERATURES A LA CORTINADA

Temperatura màxima de l’hivern: 19,8 ºC (23 febrer)

Temperatura mínima de l’hivern: -4.3 ºC (3 de desembre)

Temperatura mitjana: 3,6 ºC

Dies de gelades: 64 de 91

Dies de gelades fortes (>-5ºC): zero

Dies de gelades extremes (>-10ºC): zero

El 75% de la pluja es recull en només quatre dies

Les precipitacions han estat del tot irregulars i s’han concentrat en dos períodes: l’afectació del temporal Glòria (22 i 23 de gener) i a mitjans de desembre. Al mes de febrer pràcticament no ha plogut.

Al llarg de l’hivern han caigut 263,4 mm, dels quals 198,7 mm (el 75% del total) concentrats en només quatre dies. És aquesta concentració de les precipitacions, la que explica que encara que els valors puguin considerar-se normals, durant l’estació ens trobem llargs períodes de sequera: 30 dies sense ploure entre el 23 de desembre i el 22 de gener; i 33 dies més entre el 25 de gener i el 26 de febrer.

PLUVIOMETRIA A LA CORTINADA

Total: 263,4 mm

Dies de pluja superiors a 1mm: 14

Dies més plujosos:

60,8 mm (20 de desembre)

53,8 mm (23 de gener, temporal Glòria)

45,0 mm (13 de desembre)

39,1 mm (22 de gener, temporal Glòria)

L’hivern del vòrtex i de l’anticicló etern

El responsable que l’hivern 19/20 s’acabi sense fredorades i amb pocs episodis de nevades, només destacable al país la nevada a cotes baixes associada al temporal Glòria del 22 de gener, és el vòrtex àrtic que s’ha mantingut tancat durant tot l’hivern. Perquè ens entenguem, el vòrtex àrtic són unes potents corrents d’aire en alçada que circulen d’Oest a Est i que poden arribar a superar els 400 km/h. El vòrtex es genera cada tardor i s’allarga fins a la primavera per la diferència de temperatura entre els tròpics i l’Àrtic.

La singularitat d’aquest hivern és que el corrent ha estat molt intens i no ha tingut ondulacions que són les que poden aportar glopades d’aire fred a la nostra latitud i, per tant, mantenint l’aire fred concentrat a l’Àrtic. A tot això, cal sumar les baixes pressions que s’han mantingut molt al nord d’Europa i que a Andorra hem estat permanentment afectats per l’anticicló de les Açores. Com a curiositat, des del 23 de desembre la pressió atmosfèrica al Principat s’ha mantingut per sobre dels 1.013 hPa, la considerada normal. Vaja, que hem estat més de dos mesos sota la influència de l’anticicló, que s’ha fet etern, i amb pressions altíssimes que han arribat fins als 1.037 hPa el 22 de febrer.

No s’espera una primavera freda

Els amants del fred i la neu s’hauran d’esperar a la pròxima tardor-hivern si fem cas de les previsions estacionals per aquesta primavera. Els models meteorològics preveuen pels pròxims tres mesos temperatures lleugerament superiors per a l’època i pel que fa a les precipitacions estarien a tocar de la mitjana.

Comentaris

Trending