L’última batalla i la nova frontera de la teva privacitat

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

Aquest article t’afecta si tens un iPhone o un iPad. O millor dit, si no el tens.

A partir de la pròxima actualització del sistema operatiu dels dispositius Apple, la 14.5, tu, com usuari, hauràs d’autoritzar als escànners publicitaris inclosos a la immensa majoria d’aplicacions si poden seguir estudiant el teu comportament.

Per a qui no ho sàpiga, a l’hora d’instal·lar qualsevol programa al nostre mòbil, incloent-hi jocs, estem permetent per defecte la inoculació de programes específics de rastreig i anàlisi de navegació, programes que combinats amb geolocalització acaben sabent més de la nostra vida, els nostres costums i les nostres preferències que nosaltres mateixos. Això, que en principi sona molt inquietant, ha estat des de l’arribada massiva d’internet part del paisatge i mai ens havia preocupat majorment. Però des de la crisi de Cambridge Analytica el concepte de privacitat ha tornat al nostre dia a dia i aquesta decisió d’Apple afecta principalment a un mercat, els Estats Units, on la majoria de mòbils al carrer són iPhones, i a una empresa, Facebook, damnificada directament per no poder oferir als seus clients una informació que fins ara la tenien dada. Un tema a aclarir és que des d’ara no és que ja no es pugui accedir a aquesta informació, sinó que caldrà donar permís.

“Si esteu preocupats per la vostra privacitat, i teniu un iPhone, simplement desmarqueu 

l’automatització del rastreig. I pot ser que també sigui una bona oportunitat per fer neteja de totes aquestes aplicacions i jocs que, en el fons, només serveixen per segmentar-nos”

Facebook, amb llàgrimes de cocodril, ja ha manifestat que això serà ‘devastador’ per les petites empreses que no podran oferir publicitat orientada per rastreig als usuaris d’iPhone i Apple, al seu torn, va fer un al·legat sobre els perills de, cito textual, “un ecosistema interconnectat d’empreses i ‘brokers’ de dades, proveïdors de notícies falses, impulsors de la divisió, rastrejadors i interessats a fer diners fàcils amb més presència que mai en les nostres vides”.

No cal aclarir que Apple no és pas una empresa altruista i llibertària, preocupada per la privacitat dels ciutadans, sinó que aquest és la primera etapa pel desenvolupament del seu propi ecosistema publicitari que comença amb els anuncis a les recerques a l’Apple Store, d’acord amb informacions publicades per ‘Financial Times’, un nou intent de la companyia després del fracàs d’iAd, fruit d’una compra multimilionària al 2010 i tancada al 2016. En el fons, estem sent testimonis de la primera batalla entre 2 de les 4 forces dominants a la internet d’avui, conflicte que canviarà segurament, en el curt termini, la manera d’entendre la publicitat en línia.

Què farà Google, que és jutge i part del seu propi sistema publicitari, Google Ad? No cal esperar grans esforços, ja que el lideratge d’Android en gran part del món està garantit, sobretot per ser el sistema operatiu de totes les marques asiàtiques que no paren de sortir al mercat, dispositius que només en engegar-los espien fins al paroxisme als seus usuaris.

I què podem fer nosaltres des dels nostres telèfons andorrans? Si esteu preocupats per la vostra privacitat, i teniu un iPhone, simplement desmarqueu l’automatització del rastreig. I pot ser que també sigui una bona oportunitat per fer neteja de totes aquestes aplicacions i jocs que, en el fons, només serveixen per segmentar-nos.

Etiquetes

Comentaris

Trending