Tinc un estoic a casa

paula removebg preview

Paula Przybylowicz Vidal

Graduada en Filosofia, membre de Concòrdia

Comentaris

D’ençà que va començar la pandèmia, he sentit apel·lar a l’estoïcisme en diverses ocasions. Un dia, fins i tot la meva parella va arribar a casa i, mirant-me amb cara de molta seriositat, em va confiar que havia pres la decisió de ser més estoic. Podreu comptar que, a mi, que m’he passat els darrers anys estudiant filosofia, això em va fer molta gràcia. No només em vaig haver de llegir els autors estoics durant la carrera, tot i que no han sigut mai sant de la meva devoció, sinó que ara resulta que en tinc un a casa!

Quan sento a algú fer referència a l’estoïcisme sempre és per repetir aquesta idea que no podem canviar determinades coses i que, per tant, no ens n’hauríem de preocupar. En aquests casos, no puc evitar pensar en la pregària de la serenitat, de Reinhold Niebuhr, que diu així: “Senyor, concedeix-me la serenitat per acceptar tot allò que no puc canviar, el coratge per canviar el que puc canviar i la saviesa per entendre la diferència”. Sempre m’ha semblat que la part més interessant d’aquesta pregària és la darrera: una certa serenor davant de les coses que no podem canviar és important, sí, però per això és fonamental saber identificar què podem canviar i què no.

I és que en temps de crisi, quan la nostra vida es veu contínuament afectada per dificultats, sovint passa que la nostra capacitat de discernir entre ambdós es veu afectada. Canviar el que podem canviar no només demana coratge, sinó que també implica responsabilitat. Assumir la responsabilitat també és en si un acte de coratge. Vol dir que tant assumim la possibilitat de l’encert i de l'èxit com de l’error i del fracàs.

Per això em sembla que en un moment en el qual la dificultat excepcional s’ha tornat quotidiana no només hem de fer un esforç per no deixar-nos afectar per les coses que no podem canviar, sinó també per continuar sent capaços d’identificar allò que sí que està a les nostres mans.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending