Sobre la publicitat de bitcoins

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

Com si estiguéssim parlant d’un fantasma, l’Autoritat Financera Andorrana ja ha advertit sobre la publicitat d’una APP per compra i venda de bitcoins que no només ha envaït l’eix principal d’Andorra sinó també internet, amb anuncis de la xarxa de Google.

És impossible posar portes al camp i la gent que vulgui entrar en aquest joc d’atzar, per alguns, o inversió de futur, per altres, podrà fer-ho per aquest programa o entrant en un buscador, ja que a partir de les criptomonedes van néixer un abast important de negocis paral·lels, com ara la simple gestió, l’assessorament i, fins tot, cursos de tota mena, que prometen convertir al client en ‘un llop de Wall Street’ amb unes poques hores davant del mòbil.

“Als majors de 20 anys tot això ens ha vingut de cop, però l’economia està canviant a una velocitat de vertigen i estic convençut que cal introduir a tots els sistemes educatius, el més aviat possible i des de la primària, assignatures específiques d’educació financera,tal com ho fan a països com ara França, Noruega, Suècia o el Regne Unit”

Que les criptomonedes s’han convertit en una nova línia de negoci en fort creixement ja no és novetat per ningú, però l’alarmisme per la publicitat de l’APP en qüestió obeeix exclusivament al desconeixement que el 99% de la població (m’hi incloc) té d’aquest fenomen. El perill de perdre els diners invertits és el mateix que quan es compren accions al banc (i si no, pregunteu a qui tenia accions de Pescanova el 2013), però en aquest cas tenim la sensació que és més segur simplement perquè la idea d’invertir en empreses i no en un actiu del qual ni tan sols ens resulta fàcil comprendre la seva naturalesa. I per evitar sorpreses, o per minimitzar-les, el que cal és assessorar-se amb seny i no tirar de xerraires i venedors de ‘crecepelo’ que segurament garantiran guanys increïbles en poc temps.

I a l’administració li cal seguir vigilant, ja que dins de la promesa de ’l’obertura econòmica’ hi cap tot i de vegades tenim la sensació que podem pecar d’ingenus i quedar amb la reputació de país tacada per no res: ja tenim a les nostres valls portadors de negocis piramidals disfressats, ‘dropshippers’ que ofereixen fer-se rics comprant els seus cursos de ‘dropshipper’ i, òbviament, ‘gurus de les criptofinances’ a la recerca de víctimes cegues per l’ànsia del ‘pelotazo’ de moda... sense entrar en la impossibilitat manifesta de controlar internet ni tan sols el sistema publicitari de Google, eina econòmica, àgil i tremendament efectiva.

Als majors de 20 anys tot això ens ha vingut de cop, però l’economia està canviant a una velocitat de vertigen i estic convençut que cal introduir a tots els sistemes educatius, el més aviat possible i des de la primària, assignatures específiques d’educació financera,tal com ho fan a països com ara França, Noruega, Suècia o el Regne Unit.

A propòsit: acabo d’entrar a la web de la famosa APP i, sincerament, crec que si algú hi ’inverteix’ els seus diners i els perd, gairebé és que s’ho està buscant. Feia molt de temps que no veia una web que ofereix tan poques garanties…

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending