De Silicon Valley a Andorra. Carta al ministre Gallardo

josselin removebg preview

Josselin Delarousse

Emprenedor tecnològic

Comentaris

“Volem ser Silicon Valley”. Heus aquí una bella promesa. Això és el que va anunciar, senyor ministre Jordi Gallardo, en una entrevista al diari espanyol La Razón. Benvolgut ministre, jo que sóc resident a Andorra des de fa gairebé 5 anys i emprenedor des de fa 15 anys, voldria que Andorra es converteixi en un petit Silicon Valley dels Pirineus.

Li proposo doncs alguns elements de reflexió bastant simples i més aviat concrets que he pogut identificar en la meva vida quotidiana, de vegades complicada, com a emprenedor web.

En primer lloc, jo mateix he treballat en una empresa del Silicon Valley, així que m'agradaria fer algunes comparacions constructives.

L’accés al món digital per a tothom!

Els ciutadans connectats (i residents) són els primers clients d‘altres serveis en línia dels que malauradament no podem beneficiar-nos. Per exemple, és impossible veure programes de Disney+, rebre diners a través de PayPal, pagar amb Apple Pay, comprar articles de l'App Store o simplement crear un compte Microsoft per jugar a la Xbox.

Es tracta, cert, de serveis ‘d’oci’, però no podem prescindir d’ells quan l'ambició és atreure talents.

Com poden aquestes grans empreses no considerar Andorra ?

Un grup de treball (taskforce) andorrà, format per residents vinculats als sectors afectats, podria intervenir sota el control de l’Estat.

xy disney

Error 404 per a Disney + a Andorra com molts altres serveis disponibles a França i Espanya

Els youtubers

Senyor ministre vostè especifica que el país no té cap política d’atracció de youtubers. Tot i això, ara que han arribat a Andorra, per què no se’ls crea un entorn més favorable per tal que desenvolupin el seu negoci i puguin continuar creixent?

Creem un estudi com Youtube Studio a París. Un espai a disposició dels youtubers i del món dels e-sports, amb tot l’equipament tècnic necessari perquè puguin gravar i que faciliti les seves creacions.

xy youtube

Foto del Youtube Studio a París

Emprenedoria... fàcilment!

Quan es crea una start up, l’aspecte fiscal és òbviament important, però això no ho és tot. Hi ha molts altres elements que determinen la competitivitat d'una empresa. En el cas d'una jove empresa innovadora, la seva capacitat d'adaptació ràpida en un mercat competitiu és molt més important. Les empreses del nostre territori han de poder lluitar en igualtat de condicions amb els seus competidors en països estrangers. Hem d'elaborar una llista dels serveis empresarials B2B més utilitzats i millor integrats i signar convenis amb cadascuna de les seves empreses per posar-los a disposició a Andorra.

xy temilla3

Stripe, l'eina de pagament millor integrada i més utilitzada del món, no està disponible a Andorra. Una mala notícia més per a tots els comerços electrònics andorrans i les empreses web.

La e-residència!

Vol establir un visat per a emprenedors en el sector de les TIC. Molt bona idea! Per què no portar aquesta idea encara més lluny ?

Vegem què s’està  fent a Estònia. Aquest petit país ha decidit crear l'e-Residency: un model de residència digital únic que permet a qualsevol persona que ho sol·liciti, convertir-se  en resident virtual estonià, muntar un negoci al territori, obrir un compte bancari,...  I sense ni tan sols estar obligat a viure-hi. Resultat: més de 70.000 nous e-residents des del 2014 i gairebé 15.000 empreses creades. Un èxit i una gran campanya de publicitat per al país. Un model similar permetria a Andorra multiplicar el nombre d'empreses creades, aportar capital, alhora que promocionar el país a nivell internacional (sense haver de sobrecarregar les nostres infraestructures). Un model escalable i eficient.

xy grafica

Nombre de nous e-residents d’Estònia mes a mes des del 2014 i empreses creades amb la participació de e-residents.

De temes com aquest encara n’hi ha molts, però segur que això ja ho sap vostè. Estic content de viure en un país enmig d'una revolució tecnològica i de participar en els reptes que tenim encara per davant. Ha obert la discussió sobre un tema apassionant posant com a objectiu el Silicon Valley. Comparteixo, doncs, la seva visió com a punt de partida per a la modernització i sostenibilitat de les activitats del nostre país.

Comentaris (10)

Trending