Sense rumb

valenti turu removebg preview

Valentí Turu

Geòleg. Fundació Marcel Chevalier

Comentaris

La producció científica d’un país és un bon termòmetre de com d’avançada aspira a ser una societat. Hom pot pensar que aquesta producció va en funció del producte interior brut (PIB) d’un país, o del percentatge que destina del seu pressupost en educació i ciència. Si això fos així, estaríem condemnats a vagar errants per sempre més en les penúries de la fatalitat que la realitat econòmica ens pugui propiciar. 

Cal recordar que un dels objectius de l’agència 2020 catorze anys abans d’arribar on som ara tenia per objectiu assolir el PIB per capita de països com Luxemburg o Liechtenstein, però és evident que no és el cas. El que sí que podem fer és veure com estem respecte a la producció científica dels petits estats d’Europa, amb els que ens podem comparar. Per això utilitzarem la base de dades https://www.scimagojr.com/ (grup de treball de posicionament en ciència a escala macro), per països, i també qualsevol base de dades macroeconòmiques per conèixer el PIB per capita i els recursos que es destinen en aquest àmbit (per exemple https://datosmacro.expansion.com/paises/). 

¿Hi ha algú avaluant l’eficiència dels ajuts que es destinen a recerca? ¿Hi ha alguna entitat de recerca que consumeix molt i produeix molt poc? ¿Es vol canviar el rumb de la recerca a Andorra? O simplement no n’hi ha, de rumb…

Potser hi ha algun esbiaix entre les dues bases de dades, ja que una va de 1996 al 2018 (Scimago) i l’altra el valor del PIB salta del 2011 al 2015 i el 2018. El que no varia, però, és el valor de la producció científica que és bàsicament el que es vol comparar. Triem doncs els vells coneguts. Com San Marino, Liechtenstein, Mònaco, Malta, Xipre i Luxemburg. I què obtenim? En primer lloc, que Andorra és l’últim de la cua en producció científica, tot i que hi ha països que tenen un PIB per capita inferior, com ara Malta i Xipre (primer dels gràfics que acompanyen aquestes línies). En segon lloc, que Andorra és el país que més destina en educació i el que menor producció científica genera (segon gràfic), a diferència de Liechtenstein i Mònaco. Simplement demolidor. 




¿Hi ha algú avaluant l’eficiència dels ajuts que es destinen a recerca? ¿Hi ha alguna entitat de recerca que consumeix molt i produeix molt poc? ¿Es vol canviar el rumb de la recerca a Andorra? O simplement no n’hi ha, de rumb…

 

Comentaris (3)

Trending