Res és gratuït i mai ho ha estat

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

Temps era temps, les grans Big Tech ens ho regalaven tot: comptes de correu, espais al núvol per fitxers i fototeques virtuals amb capacitats pràcticament il·limitades. Eren dies de vins i flors on ens donaven qualsevol cosa només amb la condició de deixar tota la nostra identitat digital sota la càlida manteta de les seves gegantines marques...

I Google primer va limitar-nos el núvol, convidant-nos a passar per caixa. Després va integrar-nos els correus, que guardàvem sense cap mena de criteri, com espai del mateix núvol, amb la qual cosa pràcticament era impossible utilitzar-lo, en l’àmbit empresarial, sense comprar un dels seus paquets. I ara, des de l’1 de juny, s’acaba la barra lliure del seu servei de Google Photos, el que també quedarà limitat a 15 Gb.

¿I què passa si tu guardaves fotos, a més a més d’automàticament descarregar a l’aplicació totes les fotos (totes) que feia el teu mòbil? Segurament no tindràs problemes en classificar milers d’imatges acumulades... o passar per caixa.

“¿Quina és la solució definitiva a aquesta estafa legal de les Big Tech? N’hi ha moltes, però la que nosaltres vam adoptar ja fa un parell d’anys és la compra d’un servidor propi (això que es coneix com un NAS)”

Tothom sap que hi ha un seguit de serveis, força quotidians, dels que sol ser complicat canviar, entre els que podem comptar el banc o les assegurances, entre altres. Ara mateix els serveis d’Internet entren també en aquesta categoria, ja que és molt probable que tot el nostre ecosistema digital s’hagi adaptat a aquests. Fins a tal punt que davant la incomoditat o la impossibilitat de readaptar-nos a les noves condicions no ens quedi més alternativa que pagar els 10,30 o 100 euros a l’any que ens cobraran. Apple ja fa temps que ho té tot organitzat per condicionar l’ús ’normal’ dels seus iPhones a la contractació del seu servei iCloud.

’Si el servei és gratuït, el producte ets tu’ torna a prendre actualitat amb aquesta mesura de Google. Ara mateix, després de l’avís de Google, el cant de sirena arriba des d’Amazon, que ’regala’ als clients de Prime allotjament il·limitat d’imatges, entre altres bonificacions. Però ja s’ha vist que aquests regals acaben sempre enverinats.

¿Quina és la solució definitiva a aquesta estafa legal de les Big Tech? N’hi ha moltes, però la que nosaltres vam adoptar ja fa un parell d’anys és la compra d’un servidor propi (això que es coneix com un NAS), que per pocs diners pot connectar-se a la mateixa xarxa i fer de núvol del material que sigui (arxius o imatges; també música) i que amb una simple configuració pot mantenir-se segura, privada i, sobretot, ningú no ens canviarà les regles del joc i ens obligarà a fer canvis, de vegades impossibles, amb l’únic objectiu de ser obligats clients d’aquestes marques.

Res és gratuït a Internet i mai ho ha estat. La guerra entre les Big Tech necessita de nosaltres, clients cada cop més obligats, seduïts per una comoditat que finalment s’acaba convertint pràcticament en un impost.

Etiquetes

Comentaris

Trending