Qüestió de civisme; model de societat

Comentaris

El civisme és una virtut que s'ha oblidat molt últimament. I això és un problema greu. Aquesta qüestió ha fet que molta gent m’hagi acabat decebent: sempre s'estan queixant dels impostos i multes. Aquesta queixa està molt bé, però també s'ha de tenir en compte l'altra cara de la moneda i recordar el nostre lema de país a banda de fer més país. Això vol dir ser més cívics, més humans i amb una educació personal més gran. No sempre hem de donar la culpa als altres i com diria aquell ens hem de preguntar què podem fer nosaltres per la comunitat i no aquesta per nosaltres. 

Darrerament hem vist joves voluntaris netejant la brutícia de la Comella, un fet del tot positiu. En canvi, veiem que hi ha gent que llença cinc sofàs, tres llits i quatre rentadores al carrer i que s'espavili el comú. I crec que hauríem de recordar que els empleats del comú tenen una feina que pot ser per exemple mantenir i netejar les carreteres i que hauríem de procurar no saturar-los inútilment. I més en moments de col·lapse per la neu com els que hem viscut últimament. 

El futur passa pels nostres actes. No està escrit. I podem posar un granet de sorra per ajudar a que el país i el món tiri endavant i sigui una miqueta millor. Com diu el nostre lema: Virtus Unita Fortior

Perquè sí, paguem els nostres impostos i bla bla... però estaria bé que netegéssim les voravies que ens pertoquen quan pertoca i que equipéssim bé els vehicles abans de sortir al carrer. De passada, podríem recollir els excrements dels gossos si en tenim i no llençar les burilles al carrer si fumem. O no saturar contenidors de brossa, perquè total ja s'espavilaran els del comú (com he dit abans). Perquè la convivència és o ha de ser de tots. No de la corporació i tomba que gira que tomba. Veig molta gent que es queixa també de la poca treta de neu i molts que ho fan no es molesten en anar equipats per un país de muntanya. En fi, la culpa no és sempre dels altres.

Una societat justa és una societat col·laboradora, a la qual tots ens hem de sumar. Aportant el que podem. Perquè l'alternativa és enfonsar el país i el món simplement passant la pilota als qui manen o a qualsevol altre, això sí a sobre ni anem a les urnes quan hi ha eleccions. Està bé reclamar i reclamar, incloent-me a mi, és clar, però també hauríem de ser més responsables. Informar-nos més del que hi ha per fer una societat més justa i equilibrada i democràtica.

El futur passa pels nostres actes. No està escrit. I podem posar un granet de sorra per ajudar a que el país i el món tiri endavant i sigui una miqueta millor. Com diu el nostre lema: Virtus Unita Fortior.

Comentaris

Trending