Publicar l'Acord d'Associació, quan?

judith pallares opinio

Judith Pallarés

Presidenta d’ACC!Ó

Comentaris

Són moltes les persones que em fan preguntes sobre l'Acord d'Associació. És públic que Acció som un partit favorable a signar i implementar aquest acord comercial amb els nostres veïns sense ser membres de la UE. Les dues preguntes estrella són: què ens costarà en comparació amb els beneficis que podrem obtenir? (costos – beneficis) I quan el farem públic?

Com és evident, un contracte a 29 bandes (els 27 membres de la UE + San Marino i Andorra) és d'una àmplia complexitat jurídica, perquè l'acord és això, un contracte entre les parts. Aquest contracte que ja està definit completament està en el període de redacció final. El moment de tancar aquella lletra petita que has de revisar perquè no s'escapi res. També és important que s'entengui que com no som els únics actors no som lliures del tot per actuar de manera uniliteral i publicitar-ho com més ens convingui a nosaltres, però des d'Acció pensem que no es pot esperar massa més per fer-ho. Els nostres tempos i els de la Comissió UE no encaixen massa bé en tot això i considerem que és important traslladar a les altres parts la gran necessitat de publicitar l'Acord precisament en benefici de l'obtenció del màxim suport al mateix. És rellevant que sigui publicat el més aviat millor per poder avançar durant els mesos previs al referèndum en l'explicació clara a la ciutadania dels compromisos del contracte i dels seus beneficis d'una forma entenedora i planera per a tothom. Bàsicament, perquè afecta a cadascú dels ciutadans de manera directa.

És rellevant que cadascú dels ciutadans i ciutadanes tinguin a l'abast tota la informació, incloent-hi l'estimació econòmica – la valoració d'impacte econòmic i social – que en tindrà per prendre una decisió que tingui en compte la globalitat de l'Acord i l'interès general

Té beneficis en tots aquells tràmits que molts de nosaltres hem de fer amb els països del costat quan volem inscriure els nostres fills a la universitat o quan aquests volen treballar mentre estudien fora, molt difícil ara mateix. Té efectes quan necessitem utilitzar els serveis mèdics dels països de la UE i també quan les nostres empreses volen constar com empreses de confiança en els registres de la UE per poder treballar i oferir serveis a altres administracions públiques o quan volem formar part com a país de programes d'investigació i innovació tecnològica, entre d'altres. Però, jugar a les mateixes regles del lloc amb les salvaguardes andorranes implicarà un esforç econòmic important d'adaptació de la normativa andorrana i dels serveis i recursos públics. Igualment, implicarà una partida pressupostària directa en aquells programes europeus en els quals vulguem participar que únicament serà interessant si els fem servir tot i que aquesta és una part modelable a les necessitats al llarg del temps, un detall important.

Però aquesta decisió serà del poble andorrà, i per aquesta raó és rellevant que cadascú dels ciutadans i ciutadanes tinguin a l'abast tota la informació, incloent-hi l'estimació econòmica – la valoració d'impacte econòmic i social – que en tindrà per prendre una decisió que tingui en compte la globalitat de l'Acord i l'interès general. No serveix, la demanda de la regulació de la doble nacionalitat per evitar tot aquest trànsit que no és ni comparable. Aquest serà un dels altres beneficis. L'Acord realça i reforça el passaport Andorrà i ens permetrà estar en igualtat de condicions sense recórrer a la doble nacionalitat. Des del nostre lloc a la taula del pacte d'estat treballarem perquè així sigui.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending