Negacionistes

joan marc miralles removebg preview

Joan-Marc Miralles

Doctor en Astrofísica per la Universitat Paul Sabatier de Toulouse

Comentaris

La pandèmia ha trasbalsat el món sencer des de fa gairebé un any. Ens lamentem dia rere dia al degoteig d’infeccions i de morts, patim les greus conseqüències econòmiques i socials que han tingut les diverses mesures adoptades pels governs de tot el món per combatre l’expansió del virus, i la majoria ens refugiem dins de la nostra bombolla de seguretat per escapar d’una molt trista realitat.

D’altres per escapar d’aquesta realitat s’han refugiat en altres esferes, que fins ara semblaven molt minoritàries, lligades a tota una varietat de teories conspiratives i que consisteixen en posar en dubte gairebé tot, els negacionistes. Cada dia sembla que n’apareixen nous corrents, impulsats per alguns personatges que se’n aprofiten per fer avançar les seves ambicions personals de fama o poder. Alguns corrents són més simpàtics, com els negacionistes de la neu que creuen que en realitat és plàstic i que ens volen convèncer encenedor i bola de neu en mà, d’altres són més perillosos com els negacionistes de les vacunes.

Per ser just, s’ha de dir que fa anys que existeixen els anti-vacunes i que en alguns llocs ja havien causat problemes sanitaris seriosos, com epidèmies de xarampió que han provocat diverses morts. Però la COVID-19 sembla que ha donat un impuls notable als adeptes d’aquestes creences

Per ser just, s’ha de dir que fa anys que existeixen els anti-vacunes i que en alguns llocs ja havien causat problemes sanitaris seriosos, com epidèmies de xarampió que han provocat diverses morts. Però la COVID-19 sembla que ha donat un impuls notable als adeptes d’aquestes creences, sovint lligades a una malfiança generalitzada envers la ciència i també envers la industria farmacèutica, que de vegades potser és ben merescuda. Malauradament ara, el perill és molt més gran ja que el creixement dels negacionistes pot arribar a posar en dubte el control de la pandèmia i el retorn a una situació més normal, si una part important de la població adopta aquesta actitud.

Personalment em sembla poc assenyat, en la situació actual, arribar a creure que governs, institucions de recerca, empreses, i sobretot desenes de milers de científics d’arreu del món que han fet i segueixen fent un esforç únic en la historia per desenvolupar, en un temps record, vacunes segures i eficients per combatre la COVID-19, estan en realitat complotant contra tots nosaltres per ja sigui inocular-nos un xip per controlar-nos, modificar el nostre ADN o convertir-nos a tots en zombis.

No es tracta fer un acte de fe, doncs la ciència no és perfecta, ni els científics són Déus. No ho sabrem mai tot i com humans estem sotmesos a cometre errors. Però existeixen procediments i protocols molt estrictes de control, en tots els camps científics, per assegurar-se de la realitat i validitat dels resultats obtinguts, i més encara en el camp mèdic i farmacèutic. Aquesta manera de fer que es remunta als pensadors grecs de l'antiguitat, recuperada i renovada per Galileu i que s’ha anat refinant i millorant fins a l’actualitat, és la millor garantia d’una feina ben feta per part dels científics. D’aquí que  tingui total confiança en les vacunes per combatre la COVID-19 que la comunitat científica  ha desenvolupat amb èxit i que les autoritats farmacèutiques han validat com a segures i efectives.

Per això, encara que no creieu en els governs, ni en les institucions, ni en les empreses, us demano que creieu en els científics, en la seva formació, la seva professionalitat i la seva voluntat de resoldre els problemes que afrontem. I a la vegada, és un bon moment per reflexionar en la sort que hem tingut de comptar amb tanta gent amb una formació científica sòlida, que hauríem fins i tot de potenciar entre els més joves en lloc de bombardejar-los, per les xarxes socials, amb absurdes teories negacionistes. Sols així podrem fer front amb alguna esperança d’èxit a les altres amenaces imminents que la humanitat té pendents de resoldre, com el canvi climàtic.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending