La corba que s'aplana o la manipulació que creix?

joan marc miralles removebg preview

Joan-Marc Miralles

Doctor en Astrofísica per la Universitat Paul Sabatier de Toulouse

Comentaris

Aquest dimarts, durant la roda de premsa del ministre Martínez Benazet, va aparèixer una epidemiòloga del Govern d'Andorra presentant una sèrie de corbes que suposadament representaven el comportament del COVID-19 a Andorra. En particular va presentar la corba que acompanya l’article. Es tracta, segons ens va explicar, del nombre de casos actius per dia d'inici dels símptomes. Com podeu veure, en l'horitzontal tenim les dates d'inici dels símptomes, en el vertical el nombre de casos. Aquesta corba en principi ensenya que s'aplanen el nombre de casos i que el Govern ho està fent molt bé. Però la corba presenta diverses incoherències i errors.

Primer: a data d'ahir hi havia 484 casos actius, cada cas actiu només pot tenir 1 sola data d'inici dels símptomes. Això vol dir que en total en la corba només hi poden aparèixer 484 casos, EN TOTAL. Però veiem que el dia 31/03 tenim més de 400 casos, igual el dia 30/03, igual el dia 29/03... Ja només amb aquests 3 dies superaríem els 1200 casos actius. Recordem que a Andorra, des de l’inici, només s'havien reconegut oficialment fins ahir 545 casos TOTALS. Doncs és IMPOSSIBLE que aquesta corba representi els casos actius per dia d'inici de símptomes a dia d'ahir o de qualsevol altre dia anterior a ahir.Segon: l'horizontal para el 31/03. No s'entén perquè es para aquest dia. Entre els casos actius ahir no n'hi ha cap que hagi presentat el primer símptoma desprès del 31/03? No hi ha cap raó de parar-ho a 31/03, hauria d'anar fins al mateix dia en què es va fer el recompte de casos actius.

Què representa aquesta corba? Res, no té cap realitat basada en cap dada. Si es volia veure quin dia era el que els casos actius havien iniciat més els símptomes i així saber quan es podien haver contagiat (que pot tenir utilitat per saber si s'han estat contagiant abans o després de l’inici del confinament), està completament errada. Si era per fer veure que els contagis van disminuint, tampoc, perquè no es correspon a cap realitat.

Doncs la corba només serveix per fer creure a persones no expertes que hi ha una corba que s'aplana i que tot va bé. 

Malauradament la realitat, per ara, és que aquest aplanament no es veu encara. Esperem, pel bé de tots, que aviat el veiem, però si us plau, volem dades reals, corbes reals. No ens mereixem que ens manipulin. Som tots adults i podem acceptar la realitat. Volem més dades i fets, i menys ‘coachings’ i discursos ‘churchillians' a l'engròs. Andorra es mereix la veritat, els andorrans i andorranes ens mereixem respecte i sinceritat per part de qui ens governa.

Comentaris (5)

Trending