Hola, em dic Eva i pateixo un trastorn addictiu

Eva Tenorio Projecte Vida

Eva Tenorio

Presidenta Projecte Vida

Comentaris

Quina reacció esdevé quan dic això? Depenent dels interlocutors, les reaccions són variades, espant, sorpresa, incredulitat. Crec que aquestes reaccions són degudes al gran desconeixement que hi ha sobre els trastorns addictius i m'atreveixo a dir sobre les drogues.

Coneixem realment que és una droga i que és un trastorn addictiu? Des de la meva experiència personal la resposta és no.

Aquest desconeixement contribueix a l'estigma i autoestigma que patim les persones amb trastorns addictius així com a la banalització d'unes certes drogues que són molt perilloses. Per tant, m'aventuro a dir, que aquest desconeixement està provocant un greu problema de salut pública.

Per als qui em puguin titllar d'alarmista, donarem alguns exemples i posar-nos en context.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) droga és "tota substància que, introduïda en un organisme viu, pugui modificar una o diverses de les seves funcions" i també segons l'OMS el criteri de classificació de les drogues són per l'efecte que causen sobre el sistema nerviós central (SNC), per tant, les drogues són:
• Depressores del SNC: Són drogues que disminueixen o retardin el funcionament del sistema nerviós central. Produeixen alteració de la concentració i a vegades del judici; disminueixen l'apreciació dels estímuls externs i provoquin relaxació, sensació de benestar, sedació, apatia i disminució de la tensió. Són considerades drogues depressores l'alcohol, els barbitúrics, els tranquil·litzants, l'opi i els seus derivats (morfina, codeïna, heroïna, metadona), benzodiazepines, GHB (conegut amb el nom d'èxtasi líquid) i els inhalants (coles).
• Estimulants del SNC: Són drogues que acceleren l'activitat del sistema nerviós central provocant eufòria, desinhibició, menor control emocional, irritabilitat, agressivitat, menor fatiga, disminució del somni, excitació motora, inquietud. En aquest grup, destaquin: estimulants majors (amfetamines i cocaïna), estimulants menors (nicotina), xantines (cafeïna), teïna.
• Al·lucinògens / Psicodèlics del SNC: són drogues que es caracteritzen per la seva capacitat de produir distorsions en les sensacions i alterar marcadament l'estat d'ànim i els processos de pensament. Inclouen substàncies d'una àmplia varietat de fonts naturals i sintètiques, i són estructuralment diferents, al·lucinògens (LSD, mescalina...), drogues de síntesi (èxtasis...)

“S'ha de tenir en compte que ningú vol patir un trastorn addictiu, que no és una qüestió de voluntat i les persones que patim una malaltia no volem patir-la, sigui una malaltia física o psíquica”

Com veieu, el cafè, el té són drogues, el tabac no és una droga tranquil·litzant i l'alcohol encara que sigui legal i les campanyes de publicitat s'encarreguin de vendre-ho com el gran solucionador de problemes i no el causant (aquest tema dona per a diversos articles d'opinió) és una droga i de les més perilloses.

I què passa amb el cànnabis no és una droga? Sí que és una droga, l'explicació ens la facilita Infodrogas en la seva pàgina web: Cànnabis en la classificació inicial de l'OMS, pel potencial del seu principi actiu THC, aquesta substància s'incloïa en l'apartat "al·lucinògens", però en l'actualitat se la considera separada d'aquests. Els efectes que produeix en quantitats de baixes a moderades solen ser augment de l'apetit, eufòria o sensació de relaxació i, entre altres, dificultat per a concentrar-se i retenir informació, la qual cosa pot alterar els processos d'aprenentatge.

Provem d'explicar ara que és un trastorn addictiu?
Segons el NIDA (National institute on Drugs Abuse) és un trastorn crònic i recurrent caracteritzat per la cerca i el consum compulsius de la droga malgrat les seves conseqüències negatives. Sé la considera un trastorn cerebral perquè genera canvis funcionals en els circuits del cervell que participen en la recompensa, l'estrès i l'autocontrol. Aquests canvis poden persistir encara molt temps després que la persona hagi deixat de consumir drogues.

L'addicció és molt similar a altres malalties cròniques, com, per exemple, una malaltia cardíaca. Ambdues pertorben el funcionament normal i sa d'un òrgan del cos (l'addicció al cervell i la malaltia cardíaca al cor), tenen greus efectes perjudicials per a la salut i, en molts casos, es poden prevenir i tractar. Sense tractament, poden durar tota la vida i causar la mort. La decisió inicial de consumir drogues en general és voluntària. Però amb el consum continu, la capacitat d'una persona per a autocontrolar-se es pot deteriorar greument. Aquesta disminució de l'autocontrol és el segell distintiu de l'addicció.

Estudis d'imatges cerebrals de persones addictes mostren canvis físics en les zones del cervell essencials per al bon judici, la presa de decisions, l'aprenentatge, la memòria i el control del comportament. Aquests canvis ajuden a explicar el caràcter compulsiu de l'addicció.
Les persones que patim un trastorn addictiu no som problemàtiques, ni vicioses, ni irresponsables, ni hedonistes i tenim voluntat, la veritat és  que patim una malaltia mental.

Perquè algunes persones el patim i altres no?
Com succeeix amb altres malalties, la probabilitat de tornar-se addicte varia segons la persona, i no hi ha un factor únic que determini si algú es convertirà en addicte. En general, com més factors de risc té una persona, més possibilitats té que el consum de drogues la porti a l'abús i a l'addicció.

Alguns factors de risc són: Antecedents familiars d'addicció, problemes de salut mental, traumes , ser víctima de violència de gènere, edat del primer consum, publicitat de drogues legals, etc.
Alguns factors de protecció són: valors positius cap a la salut, capacitat per a prendre decisions, grup d'iguals no consumidors, entorns lliures de drogues, aferrament familiar, clima afectiu positiu.

Per concloure s'ha de tenir en compte que ningú vol patir un trastorn addictiu, que no és una qüestió de voluntat i les persones que patim una malaltia no volem patir-la, sigui una malaltia física o psíquica. Com diu Steven Kassels: “És hora d'adoptar la salut mental i l'ús / abús de substàncies com a malalties. L'addicció és una malaltia”. 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending