FinCEN reconeix els esforços d’entesa dels Estats Units amb Andorra, anteriors al seu anunci contra BPA

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

La premsa ha recollit aquests dies la important informació documental que les autoritats dels Estats Units han desclassificat darrerament.

La premsa ha exposat de manera brillant l’intercanvi de correus electrònics entre autoritats americanes que evidencien els punts següents:

  • Els Estats Units van presentar una queixa formal a les autoritats andorranes a mitjans del 2014. Era una queixa contra tot el sistema financer andorrà i, específicament, contra les autoritats financeres andorranes per no fer el necessari per establir el nivell de control del diner efectiu que desitjaven els Estats Units.
  • Davant de la passivitat de les autoritats andorranes als requeriments dels Estats Units relatius a tot el sector financer, les autoritats americanes van donar el cop de martell contra BPA.

Per tant, estem davant d’un reconeixement formal que les mesures preses contra BPA van ser una mesura de pressió contra les autoritats andorranes i tot el sistema financer. De fet, va funcionar perfectament donat que als pocs dies les autoritats andorranes van reformar la legislació sobre efectiu.

Aquesta informació desclassificada posa sobre la taula unes preguntes fonamentals: 

  • Van avisar les autoritats andorranes al sector bancari sobre el malestar de les autoritats dels Estats Units? 
  • Van advertir sobre les exigències d’actuacions immediates? 

És evident que si les autoritats andorranes van ocultar al sector financer el malestar oficial americà, les nostres autoritats haurien actuat de manera temerària o en desistiment de funcions. Una temeritat o desistiment amb unes gravíssimes conseqüències contra la vida i els interessos de milers de persones, com hem vist, i seguim veient.

Però la realitat seria més greu.

Toni Martí ens ha tractat de mentiders a tots els qui hem dit que el nostre Govern tenia coneixement previ a l’anunci del FinCEN

He tingut accés a un document desclassificat que prové del FinCEN en el que es reconeix l’existència d’una relació de l’Estat americà amb Andorra previ a l’anunci del FinCEN. Concretament les autoritats americanes reconeixen un esforç de l’Estat americà per negociar, per tractar amb Andorra.  Una activitat sobre la qual el FinCEN clarament instrueix als seus diplomàtics a utilitzar el llenguatge oficial sobre aquesta qüestió. 

Recordem que les nostres autoritats han negat sempre que tinguessin coneixement de la mesura que el FinCEN anava a emprendre contra BPA i han negat rotundament que existís qualsevol tipus de tracte previ amb les autoritats americanes abans de l’anunci del FinCEN. Recordem que Toni Martí ens ha tractat de mentiders a tots els qui hem dit que el nostre Govern tenia coneixement previ a l’anunci del FinCEN.

Ara surten documents que reconeixen l’existència d’uns esforços de l’Estat americà per tractar, negociar, per trobar una entesa amb Andorra abans de l’anunci del FinCEN. La meva obligació és fer-ho públic per si alguna autoritat considera que ha d’actuar, cosa que no deixaria de sorprendre’m.  En tot cas, em comprometo davant del votant que durant la campanya electoral sortiran els detalls documentals del que percebo com una terrorífica forma de governar. Simplement, per estar segurs que mai més torni a passar un període tan destructiu com el que hem viscut des dels primers dies d’aquest segon mandat de DA.

Comentaris

Trending