Dia internacional de les telecomunicacions

Alfons Miralles

Alfons Miralles

Director d'Altaveu i exmembre de la junta electoral

Comentaris

Avui es celebra del dia mundial de les telecomunicacions i de la societat de la informació. Ara fa més de 10 anys, el 12 de gener de 2011, el Govern de Jaume Bartumeu va aprovar el decret sobre «Les normes generals aplicables al servei universal d'accés a Internet sobre fibra òptica a 100 Mbps.». Aleshores, es considerava que l’accés a Internet per fibra òptica era “... un servei universal, per a tots els usuaris finals de qualsevol nucli amb població permanent, amb independència de la seva situació geogràfica en el territori andorrà, amb un preu bàsic raonable, i amb una velocitat d’accés de 100Mbps”, i que era necessari garantir la neutralitat de la xarxa per oferir les mateixes oportunitats a tots els ciutadans i a totes les empreses.

La transformació digital de la societat s’ha accelerat molt els darrers 10 anys. Avui Internet és un núvol on es pot aprendre, treballar comunicar-nos o gaudir del lleure... i com ho hem vist aquests darrers mesos, un espai per compartir amb els amics i la família que permet trencar l’aïllament físic.

La pandèmia de la COVID-19 ha significat una acceleració important d’aquesta transformació, que s’ha fet deixant de banda moltes persones que s’han vist abocades a l’analfabetisme digital per manca de preparació o de recursos econòmics per equipar-se correctament. No tan sols gent gran, molts joves també han estat víctimes de les conseqüències d’aquesta fractura digital.

“Andorra ha de ser el primer país del món que ofereix un Internet residencial gratuït a tots els seus ciutadans, amb les seves màximes capacitats i sense limitació de consum de dades”

Les societats han avançat ràpidament cap a nous costums de treball o d’educació que combinen cada cop més la part presencial amb el teletreball o l’educació a distància. En aquest escenari que persones no puguin accedir a Internet és com privar-les de drets fonamentals com del dret a l’educació o el dret al treball. Internet és ara indubtablement un servei de primera necessitat.

Una societat moderna en el segle XXI no ha d’arraconar a ningú i s’ha d’ajudar a tothom des de l’àmbit públic per mirar d’eliminar aquesta fractura digital. És indispensable promoure les eines adequades i la formació adient, per no deixar a cap ciutadà aïllat digitalment i estigmatitzat.

Fa 10 anys, també es va aprovar que tots els contractes telefònics d’Andorra Telecom incloguessin un Internet gratuït que permetés un consum de fins a 2 GB de dades internacionals i 5 GB de dades nacionals. L’objectiu era el mateix: reduir la fractura digital, oferir als ciutadans un accés immediat a les autopistes de la informació, i contribuir a crear un entorn favorable, que permetés la possibilitat a empreses andorranes o internacionals d’oferir serveis en línia a tots els ciutadans.

Avui cal fer un salt tecnològic i estratègic important. Andorra ha de ser un país pioner en el món digital, un cop que la nostra infraestructura ja està plenament consolidada. Andorra ha de ser el primer país del món que ofereix un Internet residencial gratuït a tots els seus ciutadans, amb les seves màximes capacitats i sense limitació de consum de dades.

És una decisió valenta per permetre, sens dubte, fa un salt qualitatiu important en la disminució de les desigualtats digitals que existeixen entre els ciutadans i que s’han agreujat amb l’aïllament social d’aquest darrer any. És una decisió valenta per construir una societat basada en la informació i el coneixement. És una decisió valenta que oferirà una imatge moderna i atractiva fora de les nostres fronteres i que és plenament assumible dins dels pressupostos generals de l’Estat amb uns beneficis tangibles i intangibles que superen amb escreix el seu cost.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending